"Kohutavad faktid kõnelevad ise enda eest," kinnitas ÜRO eestkõneleja Martin Nesirky ajakirjanikele AFP ja BNS-i vahendusel.

Nesirky sõnul pole ÜRO peasekretäril Ban Ki-moonil mingisugust kahtlust maailmaorganisatsiooni inspektorite sel nädalal esitatud raporti usaldusväärsuses.

Venemaa teatas varem päeval, et näitab ÜRO julgeolekunõukogule Süüria valitsuselt saadud tõendeid, mille kohaselt kasutasid 21. augustil Damaskuse eeslinnas keemiarelva hoopis ülestõusnud.

"Me esitame selle kõik loomulikult ÜRO julgeolekunõukogule," vahendas Interfax välisminister Sergei Lavrovi sõnu.

"Nende (Lavrovi ja Rjabkovi) väidete eesmärgiks on kahtluse alla seada professor Åke Sellströmi juhitud uurimisrühma ja nende raporti usaldusväärsus. Sellströmi ja tema rühma raport näitab selgelt, et 21. augusti keemiarünnaku, milles hukkus sadu inimesi, korraldasid president Bashar al-Assadi väed, " lisas Nesirky.

Prantsuse välisminister Laurent Fabius lükkas päeval samuti tagasi Moskva väite, et ÜRO raport keemiarelvade kasutamise kohta Süürias on kallutatud.

"Mitte keegi ei saa kahelda ÜRO nimetatud [inspektorite] objektiivsuses," sõnas Fabius pressikonverentsil pärast kohtumist oma Hispaania kolleegi José Manuel García-Margalloga.

"Venemaa suhtumine üllatab mind väga," ütles minister. "[ÜRO] raportit ei ole võimalik tõsimeeli vaidlustada. See näitab, et [ Süüria] režiimil oli ja on ikka veel ulatuslik keemiaarsenal, mida ta ka kasutas."

Vaidlus ÜRO inspektorite raporti üle kogub üha enam tuure ning kolmapäeval teatas Venemaa, et Damaskus on andnud Moskvale üle asitõendid, mis tõestavad valitsusvastaste ülestõusnute süüd keemiarünnakus, mille korraldajaks Suurbritannia, Prantsusmaa ja USA nimetavad president Bashar al-Assadi valitsusvägesid.

Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov ütles teisipäeval, et Venemaa ei ole raportiga rahul, kuna see on valikuline ja eirab teisi episoode.