ÜRO on viimastel nädalatel nõudnud Aleppos 48-tunnise relvarahu kehtestamist, et leevendada hinnanguliselt kahe miljoni inimese kannatusi, aga kõigi opositsioonigruppide nõusolekut selle kehtestamiseks ei ole veel õnnestunud saada, vahendab uudisteagentuur Reuters.

„Meil on praegu… Venemaa nõusolek 48-tunniseks vaherahuks, ja ootame jätkuvalt teiste kodusõja osapoolte seisukohta selles küsimuses. Selle saamiseks on läinud rohkem aega, kui algselt arvati,“ ütles neljapäeval ajakirjanikele ÜRO humanitaartegevuse koordinaator Jan Egeland.

ÜRO eriesindaja Süürias Staffan de Mistura tunnistas samuti, et Venemaa nõusolek on olemas, aga teiste osapoolte oma veel mitte: „humanitaarabikolonn on valmis iga hetk lahkuma, aga mitte enne, kui meil on nende grupeeringute seisukoht vaherahu kehtestamise küsimuses“.

Venemaa on peamine Süüria presidendi Bashar al-Assadi juhitava valitsuse toetaja. Assadi vastu võitlevat opositsiooni toetab lääneriikide koalitsioon ja enamik Pärsia lahe mõjuvõimsatest riikidest.

Valge Maja kinnitas neljapäeval, et tervitab Venemaa nõusolekut ja toetab ÜRO-poolset 48-tunnise vaherahu ettepanekut.