„Liiga palju on tahetud uskuda, mida Venemaa räägib, ega ole vaadatud, mida ta tegelikult teeb,“ ütles Paet Helsingin Sanomatele.

Paeti hinnangul arenevad sündmused Ida-Ukrainas nüüd sama rada mööda kui Krimmis mõni kuu tagasi.

Venemaad on raske peatada, sest eesmärk on suur: mõjuvõimu taastamine suuremas osas endise Nõukogude Liidu territooriumist.

„Mulle tundub, et Venemaa üritab oma plaani Ukrainas samm-sammult teoks teha nii kaua, kuni ei ole majanduslikku survet suuna muutmiseks. Paistab nii, et tõeline surve tuleb majanduslikust survest, kui üldse kuskilt,“ ütles Paet.

Selle tõttu peaks Euroopa Liit kaaluma sanktsioone rahandussektoris ning kehtestama impordikeelu naftale ja naftatoodetele, mis on Venemaa tähtsaimad tuluallikad.

Paet tuletas meelde, et eesmärk on peatada Venemaa agressiivne tegevus Ukrainas ning poliitiline ja majanduslik surve teistes riikides, nagu Moldovas.

Venemaa peatamine on ka eeldus pingete leevendamiseks Läänemere piirkonnas. Balti riikides räägitakse sõja võimalikkusest palju.

„Venemaa tuleb peatada Ukrainas, et kellelegi ei tuleks isegi pähe, et täna Ukraina, homme Balti riigid,“ ütles Paet.

Paeti sõnul on koos Eestiga karmimaid sanktsioone nõudnud Läti ja Leedu, Poola, Rootsi ja Taani.

„Soome ei ole alati nõudnud kiireid lahendusi. See ei tähenda, et Soome oleks olnud sanktsioonide vastu,“ ütles Paet.

Paet iseloomustab Soome suhtumist lootusrikkana. Soome on rõhutanud, kuidas on osanud aastakümneid Venemaaga asju ajada.

„Võibolla on Soomel olnud ka selles konfliktis tunne, et asi toimib endisel viisil ja on võimalik kokku leppida. Aga kõik ei toimi alati sama malli järgi,“ ütles Paet.

Kolmapäeval kohtub Paet Tallinnas USA presidendi Barack Obamaga ja neljapäeval osaleb ta NATO tippkohtumisel Walesis.

„Loodan väga, et tema visiit on sissejuhatus NATO tippkohtumisele,“ märkis Paet.

Paet loodab, et NATO kevadel Läänemere piirkonnas suurendatud panus otsustatakse alaliseks muuta. Eesti jaoks tähendaks see seda, et Ämari lennubaas jääks NATO baasiks ja USA sõdurid jääksid Eestisse.