Kui esimestel päevadel võis idee Vene agenda seadmisest tunduda paranoilise eelarvamusena, siis suvekooli neljandal päeval polnud selles enam kahtlustki – olime sattunud Uppsala Ülikooli abiprofessori korraldatud Vene propagandalaagrisse, kirjutab TÜ tudengite delegatsiooni kuulunud Allan Rajavee uudisteportaalis ERR.ee.

Meie – 12 Tartu Ülikooli ajakirjandustudengit – reisisime juuni alguses õppejõudude Brit Laagi ja Signe Ivaskiga nädalaks Rootsi Uppsala ülikooli, et õppida Põhjamaade vanimas ja ühes mainekamas ülikoolis, konfliktiajakirjandust ja relvastatud konfliktide kajastamist.

Seejuures oli kahel varasemal aastal Leedus Vilniuse ülikoolis ja Lätis Turiba ülikoolis toimunud suvekoolides käsitletud valusaid, ent päevakajalisi teemasid - näiteks eelmisel aastal võeti Lätis toimunud suvekoolis fookusesse pagulaskriisi kajastamine.

Selle aasta teema, sõjaajakirjandus, kõlas juba eos väga paljutõotavalt ning Uppasala ülikooli Venemaa ja Euraasia uuringute instituudi (IRES) abiprofessori Gregory Simonsi koostatud programm tundus põnev.

Teisalt oli juba ohumärk, et lõplik päevakava saabus osalejatele vaevu nädala jagu enne suvekooli sõitu.