Orbán trotsib Brüsselist tulevaid Euroopa Liidu nõuandeid ning pooldab kõrgemaid makse pankadele ja teistele suurettevõtetele, et vähendada eelarvedefitsiiti, teatab Reuters.

„Me anname järgmistel päevadel, nädalatel ja kuudel selgelt mõista, et Ungari ei tagane kriipsuvõrragi oma seisukohast, mille järgi tegutseb lääs kriisis valesti,“ ütles majandusminister György Matolcsy esmaspäeval. „See on nende probleem, aga Ungaris keeldume me rajamast oma poliitikat vigastele retseptidele ja kokkuhoiupakettidele."

Matolcsy on Ungari ebatavaliste meetmete isa. Nende hulka kuuluvad Euroopa kõrgeimad maksud pankadele ning erilised maksud erinevatele majandussektoritele.

Orbán esineb oma toetajatele parlamendi juures ning opositsioon koguneb Budapesti kesklinnas. Seal kõneleb Orbáni eelkäija peaministri ametis Gordon Bajnai.

Oma meeleavalduse korraldab ka paremäärmuslik partei Jobbik, millel on parlamendi 386 kohast 45 ja mis on lõiganud kasu laialt levinud negatiivsetest tunnetest Ungari 700 000 mustlase vastu.

Kriitikute sõnul on valitsuse meetmed ja soovimatus loobuda ühelaadsest tulumaksust pikendanud Ungaris majanduskriisi. Ungari on soovinud ka rahvusvahelist laenu majanduse elavdamiseks.

Orbáni valitsev erakonna Fidesz ja peamise opositsioonipartei sotsialistide mõlema toetus tõusis oktoobrikuistes arvamusküsitlustes, kuid samal ajal ei ole pooltel valimisõiguslikest parteilist eelistust.

Opositsiooni meeleavalduse korraldajad teatasid, et tahavad saata tugeva signaali selle kohta, et 2014. aasta esimeses pooles toimuvatel valimistel on vaja valitsusevahetust.

„Me moodustasime poliitilise liidu, et anda edasi väga kindel sõnum, et Viktor Orbáni praegune valitsus tuleb asendada,“ ütles opositsioonilise rühmituse Milla juht Péter Juhász.

Opositsioonis loodetakse, et aastatel 2009-2010 sotsialistide toetatud tehnokraatide valitsust juhtinud Bajnaist võib saada Orbánile tõsine konkurent, kes meelitab enda poole miljonid seni eelistuseta valijad.

Eelmisel nädalal peetud kõnes kutsus Bajnai, kes päästis Ungari 2008. aastal rahvusvahelise valuutafondi IMF-i programmi abil pankrotist, viivitamatule ja radikaalsele kannapöördele majanduspoliitikas.

Orbáni pooldajad ütlevad, et väljendavad toetust valitsusele, mis seisab nende sõnul vastu välisele sekkumisele Ungari asjadesse.

„Euroopa Liit ja Euroopa Komisjon ei ole loobunud rünnakust Ungari vastu,“ ütles meeleavalduse organiseerija, politoloog Tamás Fricz esmaspäeval konservatiivsele ajalehele Magyar Nemzet. „Me peame näitama, et valitsus, mis kaitseb rahvuslikku suveräänsust, ei ole vaakumis, et tal on enamus.“