Ungari on teatanud, et ei luba enam inimesi riiki, kui nad ei tule läbi ametlike piiripunktide. Need, kes sisenevad Ungarisse valitsuse poolt ebaseaduslikuks kuulutatud viisil, võivad sattuda vangi või nad saadetakse riigist välja, vahendab Deutsche Welle.

Ungari valitsuse pressiesindaja Zoltán Kovács rõhutas, et uued seadused ei tähenda seda, et Ungari suleb uksed kõigile põgenikele.

„Meil hakkavad siin Ungaris oleme uued reeglid, mis puudutavad looduslikke piire,“ ütles Kovács. „Me kavatseme rohelised piirid, looduslikud piirid sulgeda, et peatada ebaseaduslik piiriületamine. See tähendab ka, et ametlikud ja seaduslikud teed Ungarisse ja seega ka Euroopa Liitu tulemiseks jäävad avatuks. See on kõik, mida me migrantidelt palume – et nad peaksid kinni rahvusvahelisest ja Euroopa õigusest, näiteks Schengeni protokollidest, ning tuleksid seaduslikesse piiripunktidesse.“

Samas ütles Kovács Reutersile, et Ungari ei luba asüülitaotlejatel riiki siseneda Serbiast, mida peab ohutuks riigiks. Kovácsi sõnul saadetakse põgenikud välja kaheksa päeva jooksul.

Ungari naaberriigid Austria ja Slovakkia järgisid esmaspäeval Saksamaa eeskuju ja taastasid piiridel passikontrolli. Poola teatas, et kaalub sama. Holland kuulutas, et paneb oma piiridele rohkem patrulle.

Jaga
Kommentaarid