Hiljuti valimistel võimule tulnud parempoolse partei Fidesz aseesimees Lajos Kósa hoiatas, et Ungaril on õhkõrn võimalus Kreeka-laadse olukorra vältimiseks, vahendab The Street.

Vaatamata sellele, et Kósa võib veidi liialdada, tuleb märkida, et Ungari põhilised majandusnäitajad on ühed halvemad Euroopas, Lähis-Idas ja Aasias. Välisvõlg oli 2009. aastal sisemajanduse koguproduktiga võrreldes 140 protsenti ja selle aasta eelarvepuudujääk võib tõusta 7-8 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Fidesz üritab nii palju kui võimalik süüd enne neid valitsenud sotsialistide kaela ajada. Pärast 29. mail võimule tulemist ei luba Fidesz lähemal ajal mingit olukorra paranemist.

Kósa teatas, et valitsus avaldab nädalavahetusel kaheaastase kriisiplaani ning kavatseb peatada mõnede põhiseaduse sätete kehtimise, et probleemidega toime tulla. Samas külvas Fidesz ise viimati võimul olles paljude praeguste probleemide seemned, suurendades kulutamist ja eelarvedefitsiiti.

Peaminister Viktor Orbáni pressiesindaja Péter Szijjártó ütles reedel, et Ungari olukord on väga sünge, sest eelmine valitsus manipuleeris numbritega ja valetas majanduse olukorra kohta.

„Pankrotist rääkimine ei ole liialdus,” ütles Szijjártó.

Szijjártó sõnul üritab Ungari korraga nii parandada eelarvetasakaalu kui ka majanduse konkurentsivõimet. Valitsus ei loobu plaanidest alandada makse, vaatamata suurele eelarvepuudujäägile, ütles riigisekretär Mihály Varga.

„Suunad on selged: maksukärped, maksusüsteemi lihtsustamine, majanduskasvu toetamine ja konkurentsivõime tõstmine,” ütles Szijjártó.