Horvaatia teatas, et hakkab põgenikke Ungari asemel Sloveeniasse saatma.

Ungari välisministri Péter Szijjártó sõnul täidab riik piiri sulgemisega oma rahvusvahelisi kohustusi. „Ungari riiklik julgeolekunõukogu otsustas, et alates laupäevast peaks riik suutma täita Schengeni-alaseid kohustusi Ungari-Horvaatia piiril. Teisisõnu sulgesime keskööst nn rohelise piiri,“ selgitas Szijjártó.

Välisministri sõnul ei jõutud Euroopa Liidu tippkohtumisel neljapäeval mingi otsuseni ühisjõudude kasutamisest Kreeka välispiiri kaitseks, mistõttu tuli riigil ise tegutseda ja oma piir sulgeda.

Szijjártó sõnul ei võta riik ära ka võimalust taotleda varjupaika, seda tuleb aga edaspidi teha kahel „transiitalal“. „Piiri ebaseaduslikul ületanul tuleb kanda aga kriminaalvastutus,“ sõnas minister.

Ungari valitsuse pressiesindaja Zoltan Kovacsi sõnul on piir siiski „suletud vaid (majandusmigrantidele) ning seda saab endiselt ületada seaduslikult“.

Ungari on üks peamisi transiitriike põgenikele, kes soovivad edasi liikuda Austriasse, Saksamaale ja Põhja-Euroopasse. Tänavu on riiki sisenenud juba enam kui 380 000 põgenikku.

Ungari ehitas suvel okastraataia oma piirile Serbiaga. Seejärel hakkasid põgenikud kasutama Lääne-Euroopasse liikumiseks Horvaatia territooriumi ja Ungari hakkas ka sellele piirile aeda ehitama.