Parempoolne rahvuslane Orbán kujutas ennast valimiskampaania ajal ungari kristliku kultuuri päästjana moslemite Euroopasse sisserände vastu ja see sõnum leidis miljonites inimestes eriti maapiirkondades viljaka pinnase, vahendab Reuters.

„Me oleme võitnud, Ungari on saavutanud suure võidu,” ütles juubeldav Orbán suurele hulgale toetajatele Budapestis Doonau kaldal. „Meil on selja taga suur lahing, me oleme saavutanud otsustava võidu ja andnud omale võimaluse kaitsta Ungarit.”

Kui loetud oli 93 protsenti häältest, oli Fidesz saanud 199-kohalises parlamendis 133 kohta. Paremäärmuslik Jobbik saaks selle seisuga 26 kohta ja sotsialistid 20.

Kaks väiksemat vasakpoolset erakonda, Demokraatlik Koalitsioon (DK) ja Poliitika Võib Olla Erinev (Lehet Más a Politika – LMP) said esialgsetel andmetel vastavalt üheksa ja kaheksa kohta.

Orbánil on seega kolmandat valimisperioodi kahekolmandikuline enamus, mis annab võimaluse muuta põhiseaduslikke seadusi.

Valimistest võttis osa umbes 70 protsenti hääleõiguslikest, mida oli rohkem kui kolmedel eelmistel valimistel.

Mõnede analüütikute sõnul oli Fideszi toetus suurim väikelinnades ja külades. Paljud inimesed vaatavad seal ainult riiklikku televisiooni uudistekanalit, mis näitab õhtust õhtusse, kuidas sisserändajad tekitavad Lääne-Euroopa linnades probleeme.

Jobbik on viimasel ajal muutnud oma kuvandit paremäärmuslikust erakonnast mõõdukamaks rahvuslikuks jõuks. Valimiskampaanias rõhus Jobbik korruptsioonivastasele võitlusele ja nõudis kõrgemaid palku, et meelitada mujale tööle läinud ungarlased kodumaale tagasi.

Jobbiki juht Gábor Vona teatas pärast valimisi oma tagasiastumisest.

Tagasi astus ka sotsialistide kogu juhtkond.

Kriitikute sõnul on Orbán suunanud Ungari üha autoritaarsemale rajale ning tema seisukoht sisserände asjus õhutab võõraviha.

54-aastane Orbán on kärpinud põhiseaduskohtu volitusi, suurendanud kontrolli meedia üle ning nimetanud võtmetähtsusega ametikohtadele endale lojaalsed inimesed.

Orbáni tunnustatakse eelarvepuudujäägi kontrolli all hoidmise, tööpuuduse vähendamise ja majanduse taas kasvama panemise eest.