Globaalne finantskriis näitas, et liberaalsed demokraatiad ei suuda säilitada globaalset konkurentsivõimet, ütles Orbán nädalavahetusel peetud ettekandes, vahendab Bloomberg.

"Ma ei usu, et meie Euroopa Liidu liikmelisus välistaks meil ehitamast uut mitteliberaalset riiki, mis põhineks riiklikel alustel," ütles Orbán ja tõi näiteks Venemaa, Türgi ja Hiina, kui "edukad" riigid. Orbán märkis ka, et ükski neist pole liberaalne ning osad neist pole ka demokraatlikud.

Orbán lisas ka, et erilise hoolega tuleks jälgida välismaalt rahastust saavaid kodanikuühendusi, kuna tegemist on välismaiste jõudude agentidega.

"Me ei tegele siin tsiviilühiskonna liikmetega, vaid makstud poliitiliste aktivistidega, kes püüavad edendada välishuve," ütles Orban.

Selliste väljaütlemistega astub Ungari peaminister aga väljaande arvates Venemaa presidendi Vladimir Putini jälgedes, kes samuti nõuab, et välismaalt rahastust saavad organisatsioonid end välisagendina arvele võtaks.

"Orbani väljaütlemised on väga vastuolulised ja lähemal sellele, mida me oleme harjunud kuulma Venemaa presidendi Vladimir Putini, mitte aga Euroopa demokraatliku riigi juhi suust," ütles Brüsselis asuva Euroopa Poliitika Keskuse (EPC) analüütik Paul Ivan. "Praegu on ka Venemaa ja Türgi eeskujuks seadmiseks väga halb aeg. Venemaa muutub järjest imperialistlikumaks ja natsionalistlikumaks, samal ajal kui Türgis on sõnavabadus tõsise rünnaku all."

Tänavu aprillis uuesti neljaks aastaks ametisse tagasi valitud Orbán on varemgi korduvalt Euroopa Liiduga oma poliitika pärast vastuollu sattunud. Näiteks on ta pannud oma liitlased Ungari kohtutesse, suurendanud kontrolli meedia üle ning surunud parlamendis ülekaalu hoidmiseks seadusi läbi.