Balti õhuturbemissioonil osalevad praegu Leedus Šiauliai lähedal baseeruvad Ungari õhujõudude lennukid JAS-39 Gripen ning Eestis Ämaris baseeruvad Saksa hävitajad Eurofighter Typhoon, vahendab Läti Delfi.

Ungari kindralkolonel (vezérezredes) Tamás Fekete ütles Läti ajalehele Latvijas Avīze, et praegusel hetkel võib rääkida sellest, et hõivatuse tõttu Süürias ei pööra Vene lennuvägi Balti riikidele nii palju tähelepanu kui varem. Alates 1. septembrist on ungarlased pidanud lennukitega õhku tõusma vaid 15 korral, samas kui enne neid Leedus paiknenud norralased pidid lennukid välja saatma keskmiselt kuus korda päevas.

„Me peame võõra lennuki vahelt lõikama (lendama võimalikule vastasele vastu, varjates nii kaitstavat objekti), viima läbi visuaalse tuvastamise ja lendama varjatud positsioonile. Meil on õigus kasutada relvi ainult enesekaitseks. Meie ülesanne on saata võõraid lennukeid kuni Balti õhuruumi piirini,“ selgitas Fekete. Kõik käsud pilootidele tulevad juhtimiskeskusest Saksamaal.

Fekete sõnul lendavad Vene lendurid peaaegu alati rahvusvaheliste vete kohal seadusi rikkumata. Fekete rõhutas ka, et vaid kahel korral on vahelt lõigatud hävitajaid, sealjuures relvastamata. Ülejäänud juhtudel on tegemist olnud Venemaa transpordilennukitega. Peamiselt lendavad nad Kaliningradist Peterburisse ning sõjalennukid on järjekorras, et nad vahelt võtta. Lisaks Balti õhuturbe lennukitele saadavad venelasi ka Rootsi ja Soome hävitajad.

Harvad ei ole juhused, kui Vene sõjalennukid lendavad välja lülitatud transponderitega, kuid agressiivsust nende poolt märgatud ei ole, teatas Fekete.