Somogy maakonna politsei esindaja Laszlo Gelencser ütles, et buss jäi raudtee ülesõidukohas ette Budapesti-Nagykanizsa rongile. Intsident toimus kella poole üheksa paiku hommikul (Eesti aja järgi 9.30) Siofoki lähedal Balatoni järve ääres.

“Vaatepilt oli lihtsalt õudne,” ütles Gelencser.

Bussis oli 38 reisijat, enamasti pensionäridest saksa turistid. Kakskümmend kaheksa neist suri kohapeal, kolm hiljem haiglas. Surma sai ka bussijuht. Ülejäänud reisijad said vigastada, mõned neist raskelt, ütles kohaliku katastroofiüksuse juht Gyorgy Heizler.

“Täiskiirusel kihutav rong lõikas bussi peaaegu kaheks ja lömastas ühe poole, lohistades seda oma 200 meetrit mööda rööpaid edasi,” jutustas Heizler.

Gelencser ütles, et kahekorruselise bussi juht püüdis üle raudtee sõita, hoolimata läheneva rongi hoiatustuledest.

“Põhjalik juurdlus käib, kuid paistab, et see oli bussijuhi süü,” ütles ka riikliku raudteefirma esindaja Zoltan Mandoki.

Sündmuskohal töötas 30 kiirabibrigaadi ning kannatanud toimetati nelja kopteriga ümbruskonna haiglatesse.

Ilmselt pärinesid turistid Niedersachseni ja Schleswig-Holsteini liidumaadest Põhja-Saksamaal, ütles Saksa välisministeerium.

“See on võib-olla hirmsaim bussiavarii Ungari ajaloos,” nentis Ungari peaminister Peter Medgyessy, kes koos Saksa suursaadikuga sündmuskohal käis.