Ungari majandusministeerium teatas, et alustab IMF-iga läbirääkimisi „uut tüüpi koostöö“ üle, mis ei suurenda võlga, kuid toimib „kindlustusena“ ning aitab Ungaril säilitada eurokriisi tingimustes ligipääsu rahaturgudele, teatab Reuters.

IMF, millel on Ungaris delegatsioon regulaarset majandusülevaadet tegemas, teatas, et Ungari võimud pole läbirääkimisteks uue programmi üle soovi avaldanud.

Paremtsentristlik valitsus, mis katkestas sidemed IMF-iga eelmisel aastal ning on hämmastanud investoreid terve rea ebatraditsiooniliste rahandusmeetmetega, on seni olnud IMF-i juurde tagasi pöördumise vastu.

Forint langes sel nädalal aga euro suhtes kõigi aegade madalaimale tasemele ning kaks reitinguagentuuri on Ungarit hoiatanud, et riigi krediidireitingut võidakse alandada nõrkade kasvuväljavaadete ja ettearvamatu poliitika tõttu.

IMF-i poole pöördumist võib pidada peaminister Viktor Orbáni suureks sisepoliitiliseks kaotuseks. Orbán väitis varem oma valijatele, et IMF-i järelevalve all kaotab Ungari majandusliku suveräänsuse.

Ungari päästeti 2008. aastal krahhist 20 miljardi euro suuruse IMF-i ja Euroopa Liidu laenuga.