USA ja Briti väed on lahingutes strateegilise sadamalinna ümbruses ja Pärsia lahe sissepääsu kontrollival Faw’ poolsaarel võtnud 400-450 sõjavangi, ütlesid merejalaväelased.

“Nii vana kui uus sadam on vallutatud,” ütles laupäeva õhtul merejalaväe kapten Rick Crevier, üks reedel alanud operatsiooni juhtinud komandöridest.

Sadama lähedal asuvas elurajoonis jätkab paar tosinat võitlejat aga ikka vastupanu, lisas ta.

Pommieksperdid leidsid laupäeval sadamatest mitu mineeritud kohta, lisas ta.

USA kaitseminister Donald Rumsfeld teatas reedel, et Umm Qasr on vallutatud. Iraagi infominister Mohammed Saeed al-Sahaf nimetas taolisi teateid laupäeval “illusioonideks ja valedeks”.

Reutersi korrespondendi Adrian Crofti sõnul oli linnas pärast päikeseloojakut vaikne pärast paari pärastlõunast suurtükitulevalangut ning häiret, mis sundis merejalaväelasi gaasimaske pähe tõmbama.

USA tahab kasutada Umm Qasri sadamat humanitaarabi kohaletoimetamiseks, et iraaklastele näidata, et London ja Washington tõesti tahavad aidata maad sõja järel taas üles ehitada.

Sõjaväeekspertide sõnul saab sadama kaudu ka liitlasvägesid varustada, kui sõda peaks venima.

Briti väed on hõivanud Faw’ poolsaare lõunaosa, ütles brigadir Jim Dutton.

“Praegu oleme kindlustunud poolsaare jalamil. Plaan on liikuda Basra linna lõunaserva poole. Oleme alustanud poolsaare puhastamist,” seletas ta.