Pöördumise poolt hääletas 230 rahvasaadikut, vahendab Interfax-Ukraina.

„Ülemraada nõuab, et Vene Föderatsioon peataks sammud, millel on Ukraina riiklikule suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele kallaletungi tunnused, sealhulgas loobuks igasuguses vormis separatismi toetamisest Ukrainas. Omalt poolt märgib Ukraina ülemraada, et kõigi vene rahvusest Ukraina kodanike kodanikuõigustest, sealhulgas keelelistest, mis on tagatud Ukraina põhiseaduse ja rahvusvaheliste kohustustega, peetakse Ukrainas nüüd ja tulevikus täielikult ja kõrvalekaldumatult kinni,“ öeldakse pöördumises Interfax-Ukraina vahendusel.

Ukraina nõuab kõigilt Budapesti memorandumi järgsetelt garantriikidelt memorandumis võetud kohustuste kinnitamist praktiliste tegudega vastavalt OSCE lõppakti põhimõtetele austada Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja olemasolevaid riigipiire, kohustuse kinnitamist hoiduda jõuga ähvardamisest või selle kasutamisest Ukraina territoriaalse terviklikkuse või poliitilise iseseisvuse vastu ning kinnitamist, et nende relvi ei kasutata kunagi Ukraina vastu.

Ülemraada liikmed kutsuvad memorandumile alla kirjutanud osapooli astuma Ukrainaga viivitamatult konsultatsioonidesse pingete maandamiseks ja vastastikuse usalduse õhkkonna loomiseks.

Raada nõuab garantriikidelt veel mõnedes Ukraina regioonides, eriti Krimmi autonoomses vabariigis valitseva olukorra monitooringu arutamise toetamist ÜRO julgeolekunõukogus, sest see võib kujutada endast ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule. Olukorra eskaleerumise puhul nõutakse garantriikidelt viivitamatut tegutsemist ÜRO julgeolekunõukogus Ukrainale kui tuumarelva leviku piiramise lepingu osapoolele abi osutamiseks.