„Juba ammu on määratud, et me saame sõltumatuks demokraatlikuks riigiks oma institutsioonide ja valuutaga,“ ütles Donetski rahvavabariigi tähtsuselt teine mees Litvinov Novaja Gazetale.

Küsimusele, kas Moskvale pole mitte vaja Donbassi Ukraina koosseisus, vastas Litvinov: „Noh, ma ei tea, mis toimub Moskvas... Me oleme juba ise otsustanud ja Donbassi rahvas on otsustanud, et hakkame sõltumatuks, iseseisvaks, tuleb kolm võimuharu, oma piir, armee.“

Venemaa president Vladimir Putin ei saa Litvinovi sõnul toimuvat praegu teisiti nimetada kui Ukraina siseasjaks, aga kui Donetski rahvavabariigis toimuvad novembris oma võimuorganite demokraatlikud valimised, siis võib juba kõigest julgelt rääkida ja kõike oma nimega nimetada.

Ülejäänud Ukraina võimaliku kaasatõmbamise kohta ütles Litvinov, et kui seal saadakse küpseks Euraasia teele astumiseks, võib meeleldi koos minna. „Kui nad on valmis, ehitame ühtse Euraasia ruumi. Aga seni ei tule välja. Sest meie oleme ühtsuse poolt, aga nemad on müütilise astumise poolt sellesse Euroopa Liitu,“ ütles Litvinov.

Donetski rahvavabariigi peaministri Aleksandr Zahhartšenko väidetava tagasiastumise kohta ütles Litvinov, et see oli väljamõeldud lugu, ning Zahhartšenkio ütles hoopis, et kui talle hakatakse peale suruma mingeid Minskis sõlmitud kokkuleppeid, mis on vastuolus Donetski rahvavabariigi suveräänsuse ja juba vastu võetud seaduste vaimuga, on tal kergem tagasi astuda kui neile dokumentidele alla kirjutada.

Novaja Gazeta küsimusele, kes Zahhartšenkole survet avaldab, vastas Litvinov: „Asjaolud!“

Presidenti Donetski rahvabariigile ei tule, teatas Litvinov. Tuleb riigipea, kes on täidesaatva võimu ja valitsuse juht. Tema valib Litvinovi sõnul rahvas.

Ukraina presidendi Petro Porošenko alla kirjutatud seadused Donetski ja Luganski oblastite mõnede rajoonide eristaatuse kohta ei ole Litvinovi sõnul vastuvõetavad. Mingeid kohalike võimuorganite valimisi Donetski rahvavabariigis ei tule. „Meil on oma sõltumatu vabariik ja oma niiöelda suveräänsed organid,“ kuulutas Litvinov.

Novaja Gazeta ajakirjanik märkas, et Litvinovi ümber on igal pool näha sirpi ja vasarat. Sellest küsimus: milline saab olema Donetski rahvavabariigi majandusmudel?

„Ma olen mõlema käega nõukogude sümboolika poolt. Seda on meil isegi vähe. Ma olen üldse kommunist,“ vastas Litvinov.

Litvinovi sõnul ei hakata kellegi omandit ära võtma, aga jutt käib segatüüpi majandusest, sotsialistlikust mudelist. Riik peab mängima märkimisväärset rolli. Maa, selle põu ja rikkused peavad olema eranditult riigi omanduses, neid ei erastata ega müüda.

Litvinov kuulutab uhkusega, et Donetski rahvavabariik on omaks võtnud nõukogude sotsialistliku ideoloogia.

Novaja Gazeta küsimusele, mis saab siis demokraatlikest õigustest, sest neid oli Nõukogude Liidus ju vähe, vastas Litvinov, et oli vägagi. Oli palju ja piisavalt!

„Jumal küll! Kas meil ei olnud religioone? Meil olid nii moslemid, kristlased, juudid kui hinduistid ja teised. Ja inimesed käisid vaatamata propagandale ikka kirikus. Nüüd käivad loomulikult rohkem, sest pole mingisugust ideoloogiat, sellepärast käivad suhtlemas jumalaga. Ja õigesti teevad! Lisaks sellele ei ole meie kommunistlikus programmis praegu sellele mingeid keelde. Mis puutub sõnavabadusse – kas te ei tea, et enamikus riikides on olemas juhtnöörid, mida kirjutada, millest kirjutada ja rääkida? Ja paljude meediaväljaannete omanikud kujundavad toimetuse poliitika! Kas te olete kuskil Ukraina televisioonis näinud, et oleks näidatud objektiivset informatsiooni Donetski rahvavabariigist? Mitte kunagi! Sellist asja ei juhtu!“ ütles Litvinov.

Aga Vene televisioonis?

„Rohkem või vähem! Jah, loomulikult meeldib mulle väga, kuidas teavitatakse Vene televisioonis. Sest tõesti on rohkem objektiivsust! Venemaal ollakse üldse rohkem huvitatud objektiivse informatsiooni andmisest. Aga nüüd võtke lääne meediaväljaanded – nad kirjutavad ju seda, mida tellivad neilt omanikud. Aga kui nad hakkavad kirjutama muud, pannakse nad lihtsalt kinni.“

Donetski rahvavabariigi ideoloogia esimene põhimõte on Litvinovi sõnul võitlus oligarhilise võimu- ja majandussüsteemi vastu. Teine põhimõte on võitlus fašistlikku tüüpi ideoloogia ilmingute vastu. Ning kolmas põhimõte on internatsionalism ja kollektivism.

„Me oleme siin Donetski vabariigis kõik hingelt kollektivistid. Meie maa hõlvamisest on möödas juba 150 aastat. Siia sõideti kogu maailmast ülesehitustööle – raskele, rõhuvale, aga ülesehitustööle. Siin ei jagatud, kes sa oled – venelane, juut, kreeklane või tatarlane. Siin pidi tegusid tegema! Siin ehitati, õmmeldi, sulatati maaki, õpiti ja tehti kõike koos. Seetõttu oleme kollektivistid. Ja üldse, me oleme venelased – me oleme siin kõik venelased: nii ukrainlased, kreeklased kui kõik, kes selles ruumis elavad, kõik me oleme oma hingelt kollektivistid. Venelased on loomu poolest kollektivistid,“ rääkis Litvinov. „Aga läänes on nad kõik individualistid, mõistate. Seal on, nagu te ütlete, „inimõigused“. Aga see on ainult paberil, inimõigused. Tegelikkuses on rohkem õigust sellel, kellel on rohkem raha. Vaat ongi teile individualism.“

Homoabielude kohta ütles Litvinov, et õigus elule peab seksuaalvähemustel olema.

Litvinov on inimõiguste poolt, aga kollektiivis ning kollektiivi ja inimese õigusi eraldada ei tohi. Igaühe õnn sõltub kollektiivi heaolust. Litvinov lisas seega Donetski rahvavabariigi ideoloogiale veel ühe põhimõtte. See on sõprus kollektivistlike rahvaste vahel.

Kas Donetski rahvavabariigis toetatakse Kataloonia iseseisvusreferendumit?

„Tervitame, kui katalaani rahvas oma tahet avaldab. Aga nii palju kui mina tean, ei lasta neil seda referendumit läbi viia. Ei tööta seal demokraatia. Nii et las sõidavad siis meie juurde. Me ütleme ette ja õpetame,“ kutsus Litvinov.