Ameerika Ülemkohus ei olnud võimeline kokku leppima, kas sissesõidukeeld on põhiseaduslik või rikub immigratsiooniseadust. Seepärast otsustas kohus oktoobris teemat uuesti arutada ja seejärel otsustada, kas presidendi määrus peaks kehtima jääma või mitte, kirjutab BBC.

Seniks tühista Ülemkohus madalamate astme kohtute otsused ja sissesõidukeeld jõustub osaliselt.

Kohus ei rahuldanud küll Trumpi soovitud sissesõidukeeldu kuues peamiselt moslemi elanikkonnaga riikidest, kuid otsus lubab kehtestada sissesõidukeelu kõigile riikidele ja inimestele, kellega „Ameerikal puudub bona fide suhe“.

Sissesõiduloa tagavad suhted on kohtu silmis näiteks USA ülikoolidesse vastu võetud üliõpilastel ja Ameerika ettevõtetes töötavatele inimestel.

Trumpi määrus soovib kehtestab 90-päevase sissesõidukeelu Iraanist, Liibüast, Süüriast, Somaaliast, Sudaanist ja Jeemenist pärit inimestele. Samuti on selles 120-päevane sissesõidukeeld kõigile põgenikele.

Trump nimetas ülemkohtu esmaspäevast otsust rahvusliku julgeoleku võiduks ja lisas: "Presidendina ei saa ma lubada meie riiki inimesi, kes teevad meile kahju."

Trumpi sõnul hakkab sissesõidukeeld kehtima 72 tundi pärast kohtuotsuse jõustumist.

Trumpi valitsuse jaoks on tegemist esimese võiduga, sest madalama astme kohtud on senini sissesõidukeelule vastu olnud. Viimati jättis USA föderaalne apellatsioonikohus sissesõidukeelu rahuldamata ülemöödunud nädalal.