Tulemus oli „tõeline šokk ja järjekordne meeldetuletus ülemaailmse temperatuuri lakkamatu pikaajalise tõusu kohta, mis on inimtekkeliste kasvuhoonegaaside tagajärg“, kirjutasid Jeff Masters ja Bob Henson oma blogis Weather Undergroundis, kus analüüsiti avaldatud andmeid laupäeval, vahendab Guardian.

Ülemaailmne pinnatemperatuur maismaal ja ookeanidel oli veebruaris 1,35 Celsiuse kraadi soojem kui veebruari keskmine temperatuur aluseks oleval perioodil 1951-1980.

Eelmine maailmarekord püstitati kuu varem, kui jaanuaris oli temperatuur 1,15 kraadi soojem kui selle kuu keskmine aluseks oleval perioodil.

Kuigi temperatuure on tõstnud väga suur El Niño Vaiksel ookeanil, on temperatuurid löönud 1998. aastal eelmise suure El Niño ajal püstitatud rekordid, kuigi see oli vähemalt sama võimas kui praegune.

Veebruari temperatuur ei löönud kõige soojema kuu rekordit, sest see saab juhtuda ainult põhjapoolkera suve ajal, kui soojeneb suurem osa maailma maismaast.

„Me oleme nüüd teatavas kliimaalases hädaolukorras,“ ütles Saksamaal asuva Potsdami kliimamõju uuringute instituudi esindaja ja Uus-Lõuna-Walesi ülikooli külalisprofessor Stefan Rahmstorf. „See on tegelikult üsna vapustav… see on täielikult pretsedenditu.“