Põhja-Norra ülikooli kliinikust öeldi, et suri laviini all kõige raskemaid vigastusi saanud laps. "Üks lastest, kelle päästmiseks tegid paljud inimesed suurt tööd, on surnud. See on raske ja kurb kogu Longyearbyenile. Meil on juhtunu pärast väga kahju," ütles kohalik politseinik Kjerstin Askholt NRK-le.

Varem teatati laviini alla jäänud 42-aastase mehe surmast. Teise laviini alla jäänud lapse vigastused on kergemad, ent ta on endiselt haiglas. Lisaks hukkunud lapsele sai laviinis viga kaheksa inimest, neist neli viidi kopteritega Longyearbyeni haiglast Tromsösse.

Askholti sõnul on laviinioht piirkonnas endiselt suur ning elanikud ei saa kodudesse naasta. "Prognoos lubab küll ilma paranemist, ent me ei saa evakueerimiskäsku tühistada, enne kui pole kindel, et lumesadu lõpeb ja tuul vaibub."

Eile hommikul evakueeriti ohtlikust piirkonnast umbes 180 inimest. Laviini all hävis kümme maja, kirjutab yle.fi.

Lumelaviin nihutas üht maja 80 meetrit. Norra geotehnilise instituudi geoloog Kjell Brattlien ütles piirkonda uurides, et laviin oleks võinud teha palju suuremat kahju. "Uskumatu, et kõik läks niigi hästi. Kahjustused on suured ning üks maja on laviini jõul liikunud 80 meetrit. Usun, et kahjud oleksid olnud veel hullemad, kui majad poleks liikunud laviiniga kaasa," ütles Brattlien NRK-le.

Ta lisas, et uute lumelaviinide oht on suur. "Uut lund on peale sadanud rohkelt ja tuul on olnud tugev. Laviinide oht on endiselt märkimismäärselt suur."

Politsei ütles, et varem oli Longyearbyeni lähistel tekkinud ka üks laviin, mis hävitas vana suvila.