Ukraina pealinnas Euroopa väljakul on toimumas suur opositsiooni meeleavaldus ja protestimarss, millega väljendatakse vastuseisu president Viktor Janukovõtši valitsuse otsusele loobuda edasisest lähenemisest Euroopa Liiduga.

Teatavasti langetas Ukraina valitsus nädala eest otsuse mitte allkirjastada EL-iga vabakaubandus- ja assotsiatsioonilepet, mis oli kavandatud juhtuma sel nädalal Vilniuses toimunud EL-i ja naabruspoliitika riikide tippkohtumisel.

Ütle kindlasti sõna sekka siin või läbi suhtlusvõrgustiku Twitter, kus palume kasutada märgusõna #Kiiev

Miilitsa eriüksus Berkut ajas ööl vastu eilset Kiievi Euroopa väljakul jõuga laiali opositsiooni meeleavalduse. Opositsiooni väidetel sai mitu inimest vigastada, kui Berkut varahommikul tegutsema asus. Väidetavalt kasutati ka pisargaasi.

Ukraina siseminister Vitali Zahhartšenko vabandas ministeeriumi juhtkonna istungil julgeolekujõudude liigse jõukasutuse eest meeleavaldajate vastu.

”Tahaksin enda ja siseministeeriumi juhtkonna nimel paluda vabandust üleliigse jõukasutuse eest väljakul meeleavaldusel osalenute,” ütles ta.

Keskpäeval andis pealinna Kiievi miilitsaülem Valeri Koršak siseministeeriumis teada, et astub meeleavalduse jõuga laiali ajamise tõttu ametist tagasi.

Ukraina president Janukovõtš ütles pärastlõunal arvatavasti meeleavaldajate rahustamiseks, et kavatseb teha kõik endast oleneva EL-iga lähenemise protsessi kiirendamiseks, edastab kohalik uudisteorganisatsioon TV-5.

“Ma teen kõik endast oleneva selleks, et kiirendada Ukraina EL-iga lähenemise protsessi, üritades samal ajal ära hoida meie majandusele tõsise kahju tekitamist ning elatustaseme langust,” ütles Janukovõtš.

Janukovõtš andis üllatuslikult suisa mõista, et tema ”meelest peab Ukraina Euroopa Liiduga integreeruma, sest nii on ajalooliselt ette määratud”.

Uudis on oluliselt täiendamisel!