Ukraina natsionalistide väitel on kommunistide parteiprogramm vastuolus riigi põhiseadusega ja „Ukraina rahva suhtes vaenulikult meelestatud”, teatab infoportaal Liga Biznesinform.

Samuti märgivad rahvuslased, et kommunistid on NLKP (Nõukogude Liidu Kommunistlik Partei) mantlipärijad ja märgivad, et „poliitiline jõud, mis hävitas miljoneid ukrainlasi, peaks olema riigi territooriumil keelustatud”.

Ka varem on mitmed Ukraina poliitikud taolisi üleskutseid teinud. Näiteks märtsikuu keskel pöördusid Lvivi oblasti nõukogu liikmed president Viktor Juštšenko poole palvega keelata „riigivastased ühiskondlikud liikumised”, nagu KPU ja Regioonide Partei.

Hiljuti toimusid NATO-Ukraina ühisõppuse Sea Breeze-2008 ajal Odessas ja Krimmis mitmed kokkupõrked rahvuslaste ning kommunistide vahel.

Kommunistid üritasid edutult halvata sõjaväemanöövrite kulgu ja Poolast tulevate sõdurite saabumist. Kohale saabunud KUNi ja KPU toetajate vahel puhkesid kähmlused.

Kommunistid väitsid hiljem nagu nad oleks natsionalistidelt peksa saanud. Rahvuslaste sõnul algas lööming pärast seda kui kommunistid rebisid nende käest Ukraina lipu ja hakkasid sellel tallama.

Selle intsidendi järel soovitasid KUNi esindajad keelustada kommunistliku sümboolika kasutamise Ukrainas, nagu seda on tehtud juba Baltikumis.