Ukraina ajutine riigipea Oleksandr Turtšõnov määras vastuolulise miljardäri ja PrivatBanki omaniku Ihor Kolomoiski juhtima Dnipropetrovski oblastit ning Industrial Union of Donbassi omanik Serhi Taruta võttis üle Donetski oblasti juhtimise, vahendab Kyiev Post.

Kolomoiski, kelle väärtus on ajalehe Korrespondent väitel 3,5 miljardit, on kohaliku Dnipropetrovski oblasti juudi kogukonna liider. Seega võib mehe ametisse määramine aidata võidelda Kremli propaganda vastu, mis väidab, et Euromaidani liikumine on usuvastane.

Kolomoiskil on muuseas ärid ka keemiatööstuses, rahanduses, meedias, metallurgias, õlitööstuses ja spordis. Meest on seostatud ka Klõtsko partei rahastamisega, aga seda on Klõtsko eitanud.

Serhi Taruta väärtus on aga teadaolevalt 730 miljonit dollarit. Mehe lähedaste arvates võttis ta vastu enestapumissiooni, kuna Donetsk on üks riigi asustatumaid alasid. Seal asub 10 protsenti riigi 45 miljonist elanikust.

Taruta ärid on aga peamiselt seotud metallurgia ja spordiga. Tal on isiklikke sidemeid endise peaministri Julia Tõmošenko ning asepeaministri Serji Tigipkoga.

Enne neid määrati veel teisigi oligarhe piirkondi juhtima. Pärast kriisi süvenemist on valitsus samasuguse ettepanekuga lähenenud ka väidetavalt paljudele teistele oligarhidele eelkõige Ukraina ida ja lõuna piirkonnas, kuid paljud neist on pakkumisest keeldunud.

Ukraina oligarhid on alati püüdnud valitsust mõjutada, kuid teenistusse astudes oleks neil otsene ligipääs võimule ja kohustused.

Kuigi probleemiderohkes piirkonnas võimule asumine on riskantne, siis loodab valitsus, et pannes ühed rikkamad ja võimukamad inimesed kubernerideks, suudavad viimased rahvast ühendada.