„Valitsus pöördub Genfi kokkulepete teise osapoole, Vene Föderatsiooni poole. Ukraina pool kutsub üles täitma Vene osa kokkulepetest. Kutsume üles viima väed välja Ukraina territooriumilt ja juhime tähelepanu vajadusele distantseerida end terrorismi ja separatismi toetamisest. Pöördume Venemaa poole, et ta kutsuks oma pooldajaid, kes osalevad ebaseaduslikus tegevuses Ukraina territooriumil, lõpetama vägivalda ning vabastama pantvangid ja hõivatud hooned,“ öeldakse Ukraina valitsuse avalduses, vahendab Interfax-Ukraina.

Avalduse järgi on Ukraina võimud valmis kuulama ära kõikide ukrainlaste seaduslikud poliitilised nõudmised nii riigi ida- kui ka lääneosas ning neile vastu tulema.

„Ja me kutsume üles täitma Genfi kokkuleppeid, mis sõlmiti Ukraina, Venemaa, USA ja Euroopa Liidu vahel,“ rõhutab Ukraina valitsus.

Ukraina valitsus annab omalt poolt aru pärast Genfi kokkulepete allkirjastamist astutud sammudest. Peatati terrorismivastase operatsiooni aktiivne faas.

Valitsuse peamiseks eesmärgiks nimetatakse rahumeelsete kodanike kaitsmist relvastatud formeeringute eest. Armee täidab vaid üht käsku – kaitseb Ukraina kodanikke.

Valitsus kiitis heaks ja esitas ülemraadale seaduseelnõu nende massirahutustest osavõtnute vastutusest vabastamise kohta, kes annavad ära relvad ja vabastavad hõivatud hooned. Vastavalt Genfi kokkulepetele ei laiene selline amnestia vaid neile, kes on toime pannud raskeid kuritegusid – tapnud ja piinanud inimesi.

Valitsus algatas ka põhiseadusreformi riigi detsentraliseerimiseks ja regioonide volituste laiendamiseks.

„Enne põhiseaduses muudatuste tegemist oleme me valmis kuulama ära regioonide elanike arvamuse selle kohta, keda nad peavad vääriliseks neid regioone juhtima,“ öeldakse avalduses.

Siseministeerium ja Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) jätkavad elanikkonnalt ebaseaduslike relvade kokkukogumist. Valitsus relvitustab järjekindlalt kõik radikaalselt meelestatud liikumised, organisatsioonid ja sektorid, mis seadust rikuvad. Juba on konfiskeeritud ligi 6000 tulirelva. Iseseisvuse väljakul ja Hreštšatõkul Kiievis on vaba ja ohutu õhkkond, seal ei kiusata kedagi taga ei rahvuse ega keele põhjal, ei ole mingeid musti nimekirju.

Valitsus garanteerib vene keelele kaitse ja eristaatuse. Territoriaalsed kogukonnad määravad ise kindlaks õigused, mille nad vene või mõnele muule keelele annavad.

Ukraina valitsus mõistab otsustavalt hukka igasugused antisemitismi, ksenofoobia ja muu sallimatuse ilmingud. Juudivaenulike nimekirjade levitamise kohta Donetskis on SBU juba juurdlust alustanud.

Valitsuskoalitsioon pöördus kõigi poliitiliste jõudude poole üleskutsega kirjutada alla vastastikuse mõistmise memorandum olukorra reguleerimiseks Ukraina idaosas.

„Valitsus tuletab ukrainlastele kõigis oblastites meelde: teil on seaduslikult valitud esindajad parlamendis. Pöördume rahulolematute poole idaoblastites: pange oma saadikud tööle ja teie huvide eest seisma. Neil on selleks kõik seaduslikud võimalused,“ rõhutatakse avalduses.

„Me tegime on esimesed sammud vastutulekuks. Me ootame konkreetseid samme nende poolt, kes hoiavad ebaseadulikult oma valduses hooneid ja pantvange,“ öeldakse avalduses.