„2015. aasta aprillis kinnitas Vene Föderatsiooni kindralstaap järjekordse tööplaani vasakkalda Ukraina hõivamiseks. Nõupidamine selle plaani kinnitamiseks toimus 8.-9. aprillil Peterburis Lääne sõjaväeringkonna staabis,“ kirjutas Geraštšenko, vahendab UNIAN.

Geraštšenko andmetel kulub kogu vasakkalda Ukraina hõivamiseks Venemaa kindralstaabi plaani järgi vaid 15 ööpäeva. Eesmärk on kiire kontrolli haaramine territooriumi ja kommunikatsioonide üle ilma suurte linnade/oblastikeskuste hõivamiseta.

„Vastavalt plaanile peavad Vene regulaararmee pataljonisuurused taktikalised grupid, mis on ühendatud väegrupiks Sever, tungima Ukraina territooriumile kahes etapis – alguses Harkivi ja Donetski oblastisse ning pärast Poltava, Kiievi ja Tšernigivi oblastisse,“ kirjutas Geraštšenko.

Geraštšenko märkis, et sissetungi kavatsetakse vana harjumuse järgi maskeerida Donetski ja Luganski rahvavabariikide „maakaitseväelaste“ pealetungiks. Viimased koondavad väidetavalt oma jõud ja tahavad taastada Ukrainas põhiseaduslikku korda ilma Viktor Janukovõtši naasmiseta.

„Vasakkalda Ukraina kuni Dneprini hõivamise plaan on detailselt kirjas dokumendis „Ettekanne otsuse kohta kasutada väegruppi Sever erioperatsioonis“, millel on märge „täiesti salajane“, ja selle plaani seletuskirjas,“ teatas Geraštšenko.

„Koos nende peamiste strateegiliste dokumentidega sattus meie kätte tehniliste dokumentide komplekt, milles on kirjas löökide andmise ja dessantide maandumise punktid ning hõivatavate strateegiliste objektide ja kommunikatsioonide loetelud,“ kirjutas Geraštšenko. Ühed strateegilised objektid, mis tuleb Vene kindralstaabi plaani järgi hõivata, kuid mitte purustada, on suurte gaasijuhtmete kompressorjaamad, mida mööda jätkub Vene gaasi Euroopasse saatmine.

Lisaks sellele planeeritakse Geraštšenko sõnul Ukraina sõjaväelaste diskrediteerimist. „Või rääkides lihtsas keeles: kavatsetakse maha lasta mõnikümmend okupeeritud Ukraina Donbassi elanikku, võtta see fotodele ja videole ja ajada kogu see tegevus Ukraina poole kaela,“ teatas Geraštšenko.

Geraštšenko teatel on analoogilise plaani välja töötanud ka Venemaa Lõuna sõjaväeringkond. Lõuna väegrupi eesmärk on löök Zaporižžjale ja Melitopolile läbi Berdjanski ja Mariupoli piirkonna ning jõudmine Perekopi maakitsusele, et avada maismaaühendus Krimmiga.

Geraštšenko sõnul said need dokumendid enda valdusse projekti Mirotrovets vabatahtlikud spetsialistid mitmeastmelise erioperatsiooni käigus.

„Ukraina-vastase agressiooni plaan saadi juba aprilli lõpus ja anti üle Ukraina pädevatele organitele, et võtta see arvesse riigikaitse organiseerimisel,“ seletas Geraštšenko.

Dokumentidest teavitati Geraštšenko sõnul ka Ukraina välispartnereid, mis lõpptulemusena avaldas mõju otsuse vastuvõtmiseks raskerelvastuse paigutamiseks Ida-Euroopa ja Balti riikidesse.