Hukkunute omaksed olid sügavalt šokeeritud, kui Timmermans telesaates teatavaks tegi, et üks ohver leiti hapnikumask ees. Kui seni olid omaksed leidnud lohutust teadmisest, et nende lähedased ei olnud kannatanud, siis Timmermansi avaldus purustas selle illusiooni, vahendab De Telegraaf.

„See ei ole valik. Me ei teadnud sellest midagi. Seda ei oleks kunagi tohtinud juhtuda,“ ütles kümneid katastroofi omakseid esindava fondi MH17 pressiesindaja.

Advokaadibüroo Van der Groen kavatseb Hollandi riigi fondi MH17 nimel kohtusse kaevata. „Ka seetõttu, et endiselt pole sündmuspaigal korralikku uurimist läbi viidud,“ ütles advokaat Bob van der Groen. „Holland peab julgeolekugaratiide eest hoolitsema. Me leiame, et riik on vastutav mittemateriaalse kahju eest.“

Ka Hollandi parlamendi alamkojast Tweede Kamerist kostab kriitikat. „Kohmakas ja ebatäpne,“ leiab sotsialistlik partei (SP).

Kui Timmermans peagi Brüsselisse Euroopa Komisjoni asepresidendi ametisse ei sõidaks, oleks tal kodumaal tõsiseid probleeme tekkinud, usub parlamendi liige Harry van Bommel.

Erakond D66 peab Timmermansi käitumist kohmakaks. Vabaduspartei (PVV) nimetab seda prohmakaks.

„On tõeliselt arusaamatu, et ministrina selliseid asju öeldakse,“ sõnas kristlik-demokraatliku üleskutse (CDA) juht Sybrand van Haersma Buma.

Timmermans teatas neljapäeval, et kahetseb oma paljastust.