Ukraina diplomaa vastas nii teisipäeval Kiievis briifingul ajakirjanike palvele kommenteerida USA välisministeeriumi 2. märtsi avaldust.

Ühendriikide välisministeerium esitas Ukraina presidendile Leonid Kutšmale hoiatuse ähvardades läbi vaadata abi andmise tema riigile, kui president ei rakenda tõsiseid abinõusid ühiskonna demokratiseerimiseks ja majanduse liberaliseerimiseks.

Gruško avaldas arvamust, et USA välisministeeriumi pressisekretäri avaldus väjendab välismaa kolleegide loomulikku rahutust, mille on esile kutsunud Ukraina keeruline olukord.

Ta ütles sealjuures, et mingitest muutustest Ukraina välis- ja sisepoliitikas ei saa juttugi olla.

Ka Euroopa Liit karmistas esmaspäeval kriitikat Ukraina skandaalidest raputatud valitsuse aadressil, öeldes, et on väga mures märkide pärast, et Kiiev piirab oma kodanike poliitilisi õigusi ja ajakirjandusvabadust.

EL on väga huvitatud 50 miljoni elanikuga Ukraina stabiliseerimisest, sest liidu laienemise järel hakkab see riik EL-iga jagama pikka piirilõiku.

Läinud nädalal ajas miilits Kiievis laiali rahumeelse meeleavalduse president Leonid Kutšma vastu, kelle vastased nõuavad tema tagasiastumist seoses väidetega, et ta laskis röövida ajakirjaniku, kelle peata laip leiti läinud aasta lõpul.

Kutšma eitab igasugust seotust ajakirjanik Georgi Gongadze mõrvaga, hoolimata asitõendiks esitatud helisalvestustest, kus tema häälega mees jagab ametnikele korraldusi reporteriga “arveid klaarida”.