Janukovõtš põgenes oma kodust Kiievi lähedalt laupäeval. Presidendi kaaskond üritas hävitada tohutut hulka dokumente. Pärast presidendi põgenemist kohale saabunud inimesed leidsid osa neist Mežõhirja residentsi kõrval voolavas Dnepri jões ulpimas, kirjutas Briti ajaleht The Guardian. Osa oli aga juba jõe põhja vajunud ja esmaspäeval residentsis viibinud STT ajakirjaniku teatel otsisid neid sukeldujad, vahendab Helsingin Sanomat.

Materjali oli tohutult. Eesti aja järgi keskööks oli veebilehele üles laetud 752 lehekülge.

„Need dokumendid on kõige märkimisväärsemad tõendid, mida saame Janukovõtši võimu korruptsiooni kohta,“ ütles projektis osalev Raadio Vabaduse ajakirjanik Natalia Sedletska Guardianile. „Nende hulgas ei ole mitte ainult tõendeid tema luksusliku elustiili kohta, vaid tõendeid ka onupojapoliitika ja altkäemaksuvõtmise kohta. Oleme leidnud tšekke miljonite dollarite ulatuses sularaha maksmise kohta.“

Osa uuritud dokumentidest räägib nende uurijatest endist. Uurijate hulgas on näiteks ajakirjanik Tetjana Tšornovol, kelle grupp mehi detsembris läbi peksis ja tee äärde maja jättis. Guardiani teatel on materjali ka enesepaljastamise näol protestiaktsioonidega tegeleva feministide rühmituse Femen kohta.

Materjali hakatakse avaldama loomulikult ka Ukraina meedias.