Teade veel kolmanda mehe tuvastamisest seoses Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega tuli neljapäeval, kui uurimisagentuur Bellingcat avaldas oma värske selleteemalise ülevaate Vene Föderatsiooni sõjaväeluure GRU kõrgest ohvitserist, vahendab uudistekanal Sky.

46-aastane Deniss Sergejev kandis valenime Sergei Fedotov ja oli sarnaselt Anatoli Tšepiga (alias Ruslan Boširov) ja Aleksandr Miškiniga (alias Aleksandr Petrov), kes juba varem tuvastati, GRU kõrge ohvitser. Tšepile ja Miškinile esitati Briti võimude poolt Salisbury juhtumi tõttu ka tagaselja süüdistus.

Tema otsene seos ei ole Bellingcatile teada, ent uurimisagentuuri teatel võib tal olla seos ka ühe teise, 2015. aasta mürgitamisjuhtumiga, millega üritati tappa Bulgaaria relvatootjat, tema poega ja äripartnerit. Tõenäoliselt oli sihtmärgiks relvaärimees Emilijan Gebrev, kes impordib relvi Ukrainasse. Toona rünnak nurjus.

Teadaolevalt saabus Sergejev Londonisse mullu 2. märtsi hommikul ehk samal päeval, mil Miškin ja Tšepigagi. Ta pidi Moskvasse naasma 4. märtsil, mil Sergei Skripal ja tema tütar Julia Salisburyst mürgitatuna leiti, ent hoolimata check-ini tegemist, selle lennu pardale ta kunagi ei jõudnuki. Ta naasis Moskvasse hiljem hoopis Rooma kaudu, kuhu ta jõudis seni teadmata viisil.

Kreml ei tunnista

Kuigi pärast Salisbury juhtumit hakkas avalikest allikatest teave nii Sergejevi kui ka Tšepiga ja Miškini kohta kaduma, andes alust Londoni arvamusele, et mürgirünnakut ja selle jälgede segamist koordineeriti Kremlist, eitas president Putini pressiesindaja Peksov nädalavahetusel jätkuvalt nende võimude igasugust seotust.

"Omalt poolt võin öelda, et meie kommenteerime seda väidet, nagu kommenteerisime esimest ja teist kahtlustatavat käsitlevat raportit. Muutunud ei ole miski, meie lähenemine on samasugune nagu varem," rõhutas ta.