„Riik ja elektrifirma teatasid, et (lekkinud radiatsiooni) kogus ei ole märkimisväärne, aga mina arvan, et nad võtavad olukorda liiga kergelt,” ütles 80-aastane hibakusha (tuumaplahvatuse üleelanu) Haruhide Tamamoto Hiroshima prefektuurist Kyodo vahendusel.

„Rääkides oma haiguste ja pikaaegsete terviseprobleemide kogemustest pärast kiiritada saamist, võin öelda, et radiatsiooni õudus ei ole nii kerge asi,” ütles Tamamoto. „Ma tahan, et nad oleksid kriisiolukorras mõistlikumad.”

Kardetakse, et radiatsiooni on vallandunud pärast seda, kui TEPCO Fukushima Daiichi tuumajaama 2. reaktorit ümbritsev väliskest teisipäeva hommikul plahvatuses viga sai. Olukord võib viia reaktorisüdamiku sulamiseni.

Hiroshima ja Nagasaki tuumarünnakute ohvrid väljendasid muret terviseprobleemide üle, mida võiks põhjustada radioaktiivse materjali leke ning osa neist seadis kahtluse alla tuumajaamade ohutuse teistes piirkondades.

79-aastane Nagasaki aatomipommi plahvatuses ellujäänute nõukogu büroo juht Hirotami Yamada ütles: „Tuumaenergia põlvkond pole väidetavalt mingis ohus, kuid nüüd on tõestatud, et see turvalisus on väga habras.”

„Ma muretsen selle pärast, et nad (Fukushima tuumajaama juures elavad inimesed) kannatavad sama valu, mis hibakushad,” ütles Nagasaki prefektuuri aatomipommi ohvrite perekondade liidu nõunik, 76-aastane Sakue Shimohira. „Radioaktiivsed kiired on nähtamatud ja isegi kui sa oled nende käes, ei märka sa seda ja seda on raske ära hoida.”