„Palun Ukraina justiitsministeeriumi uurida Ukraina kommunistliku partei osalemise küsimust tegevuses, mis on suunatud riigi suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisele, tema julgeoleku õõnestamisele ja riigivõimu ebaseaduslikule haaramisele ning võtta viivitamatult seadusega ette nähtud korras tarvitusele meetmed Ukraina kommunistliku partei keelustamiseks,“ öeldakse kirjas, mis avaldati esmaspäeval presidendi kohusetäitja veebilehel, vahendab Interfax-Ukraina.

Turtšõnov rõhutab, et kommunistliku partei tegevusel ja tema poliitilisel positsioonil on avalikult põhiseadusevastane iseloom.

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) analüüs lubab väita, et kommunistliku partei mõned juhid ja aktivistid ei toeta riigi kaguosas terroriste mitte ainult sõnades, vaid osutavad niinimetatud Donetski rahvavabariigi ja Luhanski rahvavabariigi esindajatele ning Vene eriteenistuste ja paramilitaarsete struktuuride esindajatele ka praktilist ja materiaal-tehnilist abi.

Samuti märgib Turtšõnov, et SBU informatsiooni analüüs annab tunnistust sellest, et kommunistliku partei juhid ja partei esindajad tekitavad kahju Ukraina riiklikele huvidele. Partei esindajad osalevad massiliselt tegevuses põhiseadusevastaste loosungite all ning kutsuvad üles riigi suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse rikkumisele, millele kaasneb vägivaldne tegevus ja administratiivhoonete hõivamine, mis takistab teiste parteide ja ühiskondlike organisatsioonide tegevust.

Kirjas öeldakse, et kommunistliku partei esimees Petro Sõmonenko on tema enese sõnade järgi osalenud separatistlikel miitingutel riigi kaguosas ja toetab avalikult separatistide tegevust, mida on korduvalt teatanud ülemraadas.

SBU andmetel keskendub kommunistliku partei juhtkond ka Ukraina diskrediteerimisele. Sõmonenko ning partei Luhanski ja Harkivi oblastikomiteede esimesed sekretärid Spiridon Kilinkarov ja Alla Aleksandrovskaja külastavad süstemaatiliselt vastuvõtva poole kulul Venemaa tele- ja raadiokanaleid, kus annavad Ukraina olukorrast negatiivse ja Venemaa juhtkonna jaoks sobiva pildi. Seda tegevust koordineeritakse ja osaliselt ka rahastatakse Venemaalt.

„Vastavalt Ukraina põhiseadusele ja Ukraina poliitiliste parteide seadusele võidakse Ukraina põhiseaduse ja seaduste rikkumise korral poliitiliste parteide poolt need parteid keelustada ja selline keeld kehtestatakse kohtulikus korras,“ kirjutas Turtšõnov.