Mitte ainult ekstreemsuste armastajad, vaid ka tavainimesed üle kogu ilma sõidavad Islandile, et isiklikult olla loodusstiihia tunnistajateks. Turismifirmad võimaldavad neil jälgida looduse võimsust vaid mõne meetri kauguselt.

Laava on säästnud saareelanike maju, vaid vulkaaniline tuhk ja tolm on värvinud nende maavaldused tumedatesse toonidesse, teatab Vesti TV.

Eyjafjallajökulli liustiku vulkaani aktiivsus on küll langenud, kuid Islandi geoloogiaamet ei anna rahustavaid teateid – vaid 12 miili eemal asub kordades ohtlikum Katla vulkaan, mille purse võib olla kümme korda võimsam.

Tulemus paraku sõltub taaskord tuulte suunast. Pursked võivad kesta pikka aega. Vulkanoloogide andmetel viimati kestis see kaks aastat järjest: vulkaan sulatab lume, tulvavesi aga ohustab teid ja sildu.

Euroopa Liidu turismiturg aga kannatab loodusstiihia tõttu: kahjusid on kantud juba 1,72 miljardi euro (ligi 27 miljardit krooni) ulatuses. Agence France-Presse lisab viitega üleilmsele turismiorganisatsioonile (UNWTO), et iga päev kaotas sektor 300,4 miljonit eurot.

UNWTO andmetel külastab Euroopat igal aastal üle 240 miljoni turisti, kes jätavad maha 150 miljardit eurot. 15. aprillil globaalseks puhkenud kriis puudutas 29 protsenti maailma lennuturust, päevaselt kannatas 1,2 miljonit lennureisijat.