Julgeolekujõududes ja riigiasutustes töötanud rahvuslasi süüdistatakse endise islamisti, peaminister Recep Tayyip Erdoğani valitsuse õõnestamises, kirjutab The Times.

Ergenekoni-nimeline rühmitus on vastu Türgi Euroopa Liidu liikmeks astumisele, mis rühmituse liikmete arvates nõrgendaks riiki tema vaenlastega võrreldes.

Esimest korda on vangistatud erukindraleid, arreteeritud tegevsõjaväelasi ja üle kuulatud avaliku elu tegelasi.

Süüdistatavate hulgas on erubrigaadikindral Veli Küçük, keda ootab kahekordne eluaegne vanglakaristus terroristliku rühmituse loomise ja juhtimise eest ja ilmaliku ajalehe Cumhuriyet kolumnist İlhan Selçuk.

Samuti on kohtu all Kemal Kerinçsiz, rahvuslasest jurist, kes on andnud kirjanikke, sealhulgas Nobeli preemia laureaat Orhan Pamuk, kohtu alla „türkluse solvamise” eest ning Kemal Alemdaroğlu, endine Istanbuli ülikooli rektor, ühiskondlik aktivist ja tuntud maffiaboss.

Hiljem arvatakse kohtu alla antavat ka kaks erukindralit – Şener Eruygur, kes juhtis sandarmeeriat, ning Hurşit Tolon, endine esimese armee juhataja.

Uurimist, mis sai alguse üle kahe aasta tagasi, kui Istanbuli Ümraniye linnaosas tabati reidi käigus pommid, viisid läbi peaprokurör Zekeriya Öz ja tema kaks abilist.

Ergenekon on väidetavalt koostanud juhtivatest poliitikutest ja intellektuaalidest rünnatavate nimekirja ning omandanud sõjaväe kaudu relvi. Pealtkuulatud telefonikõnedes on kuuldud sõjaväelasi pöördumas erus oleva Küçüki poole sõnadega „mu komandör”.

Organisatsioon üritas tekitada ühiskonnas rahutust propageerides ideed, et Erdoğani õigluse ja arengu partei (AK) on ohuks ilmalikule süsteemile.

Ergenekoni liikmed olid seotud massimeeleavaldustega, millega blokeeriti esimene katse valida Türgi presidendiks Abdullah Gül, kelle naine kannab islami pearätikut.

Valitsusvastased kardavad, et Erdoğan kasutab kohtuprotsessi ettekäändena alustada nõiajahti opositsioonitegelastele.

Mõjuvõimas Türgi armee, mis 1960. ja 1998. aasta vahel on kukutanud neli valitsust, ei ole veel juurdlust avalikult kritiseerinud. Viimastel nädalatel on aga siiani puutumatut armeed kritiseeritud prohmakate eest kurdi mässulistega võitlemisel piirialadel.