Türgi välisministeerium kutsus neljapäeva õhtul vaibale Saksamaa suursaadiku Ankaras Martin Erdmanni. Enne seda keelas Baden-Württembergi liidumaal asuv Gaggenau linn julgeolekukaalutlustel ära Türgi justiitsministri Bekir Bozdaği kampaaniaürituse. Bozdağ tühistas selle peale kohtumise Saksamaa justiitsministri Heiko Maasiga. Lisaks sellele lükkas Kölni linn tagasi Türgi majandusministri Nihat Zeybekçi taotluse esineda seal pühapäeval, vahendab Handelsblatt.

Suhted Berliini ja Ankara vahel on Saksa ajalehe Die Welt korrespondendi Deniz Yüceli vahistamise tõttu Türgis juba niigi pingelised.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani pressiesindaja İbrahim Kalın rääkis pärast Bozdaği esinemise keelamist „skandaalsest otsusest“. „Selliste otsustega tuleb avalikult esile nende tegelik nägu, kes püüavad igal võimalusel pidada Türgile loenguid demokraatia ja arvamusvabaduse kohta,“ ütles Kalın.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu heitis reedel Saksamaale ette topeltmoraali. Çavuşoğlu sõnul ei saa Türgi Gaggenaus juhtunut aktsepteerida. Kui Saksamaa tahab suhteid Türgiga säilitada, peab ta Çavuşoğlu sõnul „käituma õppima“.

Ka Bozdağ reageeris tuliselt. „Seda ei saa demokraatiaks nimetada,“ kuulutas minister ja tühistas kohtumise Saksa kolleegiga. Maas tahtis arutada Bozdağiga Karlsruhes Yüceli vahistamise küsimust.

Saksamaa välisminister Sigmar Gabriel teatas, et Türgi poliitikute valimiskampaaniaürituste lubamine või keelamine on ainuüksi omavalitsuste otsustada.

Gaggenau linnapea Michael Pfeiffer ütles, et esinemiskeeld ei olnud poliitiline otsus. Väidetavalt kardeti, et kohale saabub rohkem inimesi, kui 500-kohaline saal mahutab.