Selahattin Demirtaş vahistati tema kodus Türgi kaguosa linnas Diyarbakıris ning erakonna teine juht Figen Yüksekdağ Ankaras. Tegemist on osaga terrorismijuurdlusest, teatas riiklik uudisteagentuur Anadolu AFP vahendusel.

Kahe juhi vahistamine näis olevat osa ulatuslikust operatsioonist HDP vastu, mis on Türgi parlamendis suuruselt kolmas jõud 59 kohaga ja kurdi vähemuse peamine esindaja.

Demirtaşi ja Yüksekdaği vastu on viimastel kuudel algatatud mitmeid eraldiseisvaid juurdlusi, kuid vahistatud neid varem ei ole.

Operatsioonid leidsid aset pärast keskööd. Demirtaş kirjutas kell 1.30 Twitteris, et politsei on tema kodu juurde saabunud ja ta kavatsetakse vahistada.

Telekanal NTV teatas, et Demirtaşi ja Yüksekdaği süüdistatakse keelatud Kurdistani Töölispartei (PKK) propaganda levitamises ning Anadolu teatel süüdistatakse Demirtaşi vägivalla provotseerimises 2014. aasta oktoobris toimunud meeleavaldustel.

Anadolu teatel ei ole vahistatud täitnud ka nõudmist anda prokuratuurile ütlusi.

Türgi siseministeeriumi teatel vahistati kokku 11 HDP parlamendiliiget.

Haarangud leidsid aset kogu Kagu-Türgis, sealhulgas Diyarbakıris, Vanis ja Bingölis. Läbi otsiti ka erakonna peakorter Ankaras.

Vahistatute hulgas on väljapaistev parlamendiliige Sırrı Süreyya Önder, kes on varem vahendanud kontakte vangis istuva PKK juhi Abdullah Öcalaniga. Kinni peeti ka HDP fraktsiooni juht İdris Baluken.

Kaks vahistamisele kuuluvat HDP parlamendiliiget, Faysal Sarıyıldız ja Tuğba Hezer Öztürk leiti olevat välismaal ning kaht, İmam Taşçıeri ja Nihat Akdoğani pole veel kätte saadud.

HDP püüab ajada Türgi kurdide asja ning samuti kaitsta naiste, geide ja tööliste õigusi. Kõik ametid erakonnas jagatakse meeste ja naiste vahel, nagu on ka partei juhtimine jagatud Demirtaşi ja Yüksekdaği vahel.