Väide pole uus ja seda teadsid Egeuse mere idaosa saartel kõik. 1990. aastatel möllasid just seal kõige rängemad metsatulekahjud. Nädalavahetusel ajalehes BirGün avaldatud intervjuus tehtud ülestunnistus on aga esimene ametlikust kanalist pärit kinnitus selle kohta, et Ankara rahastas Kreekas tehtud hävitustööd, teatab Kreeka ajaleht Ekathimerini.

1990. aastatel kolmel korral Türgi peaminister olnud Yılmazi sõnul süütasid Türgi salateenistuse agendid Kreeka metsi tema rivaali, peaminister Tansu Çilleri valitsemisajal aastatel 1995-1998. Suured metsatulekahjud põhjustasid tohutut kahju Egeuse mere idaosa saartel ja Makedoonias.

Uudis tekitas Kreekas esmaspäeval palju pahameelt. Välisministeeriumi pressiesindaja Grigoris Delavekouras ütles, et tegemist on tõsiste väidetega ja neid tuleb uurida ning lisas, et Ateena ootab Ankaralt selgitust.

Konservatiivse Uue Demokraatia partei varivälisminister Panos Panayiotopoulos ütles, et paljastused heidavad Kreeka-Türgi suhetele rasked varjud ning kutsus Türgit üles Kreekale põhjustatud kahjud hüvitama.

Parempoolse partei LAOS juht Giorgos Karatzaferis oli nördinud ja triumfeeriv üheaegselt, märkides, et teda süüdistati äämusluses, kui ta parlamendiliikmena süüdistas Türgi salaagente süütamistes Kreekas. „Nüüd oleme me Türgi endise peaministri suust kuulnud kuriteo ülestunnistust,“ ütles Karatzaferis.