Türgi nõuab, et satiirik Böhmermannile tuleb kriminaalsüüdistus esitada. Erdoğani pressiesindaja ütles esmaspäeval Ankaras, et Saksa võimudele on saadetud vastavasisuline diplomaatiline noot. Erdoğan ise esitas Böhmermanni vastu kaebuse solvamise eest, teatas Mainzi prokurör esmaspäeva õhtul. Saksa valitsus kaalub nüüd Türgi ametlikku soovi, et Böhmermannile süüdistus esitataks. Valitsuse pressiesindaja Steffen Seiberti sõnul võtab see paar päeva aega, vahendab Saksa uudisteagentuur DPA.

Üle pooleteise nädala tagasi esitas Böhmermann telesaates „Neo Magazin Royale“ pilaluuletuse, mis, nagu teatas Türgi asepeaminister Numan Kurtulmuş esmaspäeval, ei solvanud mitte ainult Erdoğani, vaid kõiki 78 miljonit türklast. Kurtulmuşi sõnul pani Böhmermann luuletusega toime raske kuriteo inimsuse vastu. Tekst ületas Türgi asepeaministri hinnangul kõik häbituse piirid ja Türgi valitsus ei saa seda lubada.

35-aastane Böhmermann kasutas oma luuletuses teadlikult solvavaid väljendeid ja, nagu ta ise seletas, selleks, et teha selgeks erinevus Saksamaal lubatud satiiri ja keelatud laimamise vahel.

Seibert toonitas, et kunsti- ja pressivabadus ei ole liidukantsler Angela Merkel jaoks ei riigisiseselt ega väliselt läbirääkimiste küsimus. See kehtib Seiberti sõnul sõltumata sellest, kas jutt käib millestki maitsetust või kas Euroopa Liit teeb Türgiga pagulaskriisi lahendamisel koostööd.

Saksa ajakirjanike liidu (DJV) esimees Frank Überall loodab, et satiiriku vastu kohtuprotsessi ei alustata. „Ma ei suuda omale ette kujutada, et süüdistus esitatakse. Ja ma ei suuda ega taha omale ette kujutada, et Böhmermann päriselt süüdi mõistetakse,“ ütles Überall.

Telekanal ZDF, kus saade eetris oli, ei kavatse Böhmermanni lahti lasta ega saadet lõpetada.

Saksamaa türgi kogukonna esimees Gökay Sofuoğlu leiab, et süüdistuse esitamine ei ole vajalik, kuid Böhmermann ja ZDF peaksid vabandama kohatu ja solvava luuletuse eest.