Kõnes, milles Erdoğan sarjas taas lääne käitumist seoses põgenikekriisiga, kinnitas ta, et ähvardas Euroopa Liidu juhte novembris sellega, et Türgi võib põgenikele „head aega“ öelda, vahendab AFP.

„Meile ei ole otsaette „idioot“ kirjutatud. Me oleme kannatlikud, aga me teeme, mida peame tegema. Ärge arvake, et lennukid ja bussid on olemas ilmaasjata. Me teeme, mida vaja,“ ütles Erdoğan Ankaras toimunud ärifoorumil.

Kreeka veebileht euro2day.gr teatas varem sel nädalal, et Erdoğan ähvaradas novembris Antalyas toimunud G20 tippkohtumisel Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit, et Türgi võib põgenikud Euroopasse saata.

„Me võime igal ajal avada uksed Kreekasse ja Bulgaariasse ja panna põgenikud bussidele,“ ütles Erdoğan Kreeka portaali teatel Junckerile.

„Ma olen uhke selle üle, mida ütlesin. Me oleme kaitsnud Türgi ja põgenike õigusi. Ja me ütlesime neile (eurooplastele): „Vabandust, me avame uksed ja ütleme migrantidele head aega,““ kuulutas Erdoğan neljapäeval.

Erdoğan sõitles ka ÜRO-d, mis kutsub Türgit üles võtma vastu kümned tuhanded Aleppo lahingute eest põgenevad süürlased. Erdoğani sõnul on ÜRO kulutanud kriisi peale vähem kui pool miljardit dollarit.

„Häbi teile! Häbi teile!“ kuulutas Erdoğan. „ÜRO peaks andma nõu teistele riikidele. Ja siis võime me saata põgenikud nendesse riikidesse.“

Erdoğani sõnul on Türgi alates Süüria kodusõja algusest põgenike vastuvõtmisele kulutanud umbes üheksa miljardit dollarit.