Türgi president Recep Tayyip Erdoğan tegi eriolukorra kehtestamise kolmeks kuuks teatavaks kolmapäeva hilisõhtul pärast läinud nädalavahetusel toimunud ebaõnnestunud riigipöördekatset. Erdoğani sõnul võimaldab see võimudel tegutseda tõhusamalt putšikatse eest vastutajate kohtu alla andmiseks, vahendab Reuters.

Prantsusmaa kuulutas eriolukorra välja pärast eelmise aasta novembris toimunud terrorirünnakuid.

Kurtulmuş ütles NTV vahendusel, et Türgi eriolukord võib lõppeda 1-1,5 kuu pärast. Ta tunnistas struktuurilisi ja individuaalseid luurealaseid läbikukkumisi putšikatse ajal ning ütles, et käib töö armee restruktureerimiseks.

"Pärast ebaõnnestunud riigipöördekatset 15. juulil, milles hukkus 240 inimest, kehtestati alates 21. juulist 2016 avaliku korra ja julgeoleku tagamiseks kasutatavate meetmete kontekstis eriolukord, mis on kooskõlas Türgi põhiseaduse paragrahviga 120 ja järgib täielikult Euroopa inimõiguste konventsiooni," teatas Türgi saatkond.

"Eriolukorra kehtestamine on lubatud rahvusvahelise õiguse alusel paljudes riikides, kui nähakse otsest ohtu riigi julgeolekule ja korrale. See ei mõjuta põhiõigusi ja -vabadusi, õigusriigi ja demokraatia põhimõtteid järgitakse eriolukorra ajal rangelt. Selle meetme eesmärk on riigipöörajad vastutama panna ja kindlustada, et asjaga seotud isikud tuvastatakse ning tuuakse kiiresti kohtu ette," selgitas saatkond.

"Eriolukord ei mõjuta välisriikide kodanikke, sealhulgas turiste. Türgis ei võeta tsiviilelanikkonna vastu kasutusele mingeid meetmeid. Eriolukorra meetmed tähendavad tsiviilisikutele suuremat turvalisust," kinnitatakse teates.