Türgi taotles luba hoone läbi otsida, olles väitnud, et Khashoggi mõrvati seal, teatas meedia.

Saudi Araabia eitab neid väiteid.

„Konsulaadi ametnikud ei saa ennast päästa, öeldes, et ta lahkus hoonest,” ütles Erdoğan eile pressikonverentsil. „Kui ta lahkus, peate te seda salvestusega tõestama.”

Pühapäeval ütlesid Türgi uurijad, et neil on tapmise kohta konkreetsed tõendid. Selle pani nende sõnul toime 15-liikmeline Saudi Araabia meeskond, mis saabus Türgisse eelmisel nädalal.

Mingeid tõendeid ei ole esitatud. Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman on varem öelnud, et ametnikud on teretulnud läbiotsimisele, sest ei ole midagi varjata.

Khashoggi elas USA-s, kus kirjutas artikleid Washington Posti arvamusrubriiki. Ajaleht on teatanud, et ka USA peaks Saudi Araabialt vastuseid nõudma.

USA president Donald Trump teatas Valges Majas, et on mures.

„Me kutsume Saudi Araabia valitsust toetama hr Khashoggi kadumise põhjalikku uurimist ja olema selle uurimise tulemuste suhtes läbipaistvad,” ütles USA välisminister Mike Pompeo.

Khashoggi läks konsulaati eelmisel teisipäeval, et saada dokument, mis kinnitab, et ta on oma eelmisest naisest lahutatud, et ta saaks oma türklannast pruudi Hatice Cengiziga abielluda.

Türgi ametnikud väidavad, et Khashoggi tapeti konsulaadis ja tema surnukeha viidi seejärel minema.

Türgi-Araabia meediaassotsiatsiooni juht Turan Kışlakçı ütles New York Timesile, et konsulaati turvavad Türgi politseinikud on oma valvekaamerate salvestusi kontrollinud ja nad ei näinud Khashoggit jalgsi väljumas. Kışlakçı lisas aga, et diplomaatilised autod liikusid sisse ja välja.

Saudi Araabia väidab, et kõik süüdistused on alusetud. Konsulaati on lastud ajakirjanikke, et näidata, et Khashoggi ei ole seal. Teadete kohaselt on avatud ka kappe.