Minister Fatma Betül Sayan Kaya saabus Hollandisse Rotterdami linna Saksamaalt autoga ja soovis osaleda Erdogani toetaval kampaaniaüritusel Madalmaade võimude keelust hoolimata, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Rotterdami linnapea Ahmed Aboutalebi sõnul kuulutas valitsus ministri soovimatuks võõramaalaseks ja tulenevalt seadustest saadeti ta tagasi riiki, kust ta tuli.

„Ta toimetati piirile ja saadeti riigist välja,“ ütles sadamalinna meer.

Varem laupäeval keelati riiki siseneda Türgi välisminister Mevlut Cavusoglul. Viimane tahtis eile hommikul maanduda Rotterdami lennuväljal, kui tuli välja, et sealne valitsus keeldub tema lennukile maandumisluba andmast.

Cavusoglu ähvardas eelnevalt Hollandit karmide majanduslike ja poliitiliste sanktsioonidega, mis tegi Madalmaade peaministri Mark Rutte sõnul mõistlike lahenduste otsimise võimatuks ja nii otsustatigi keelata türklasel riiki siseneda.

President Erdoğan sarjas seepeale Hollandit ja nimetas hollandlasi natside jäänukiteks ja fašistideks.

Türgi peaminister lubas pühapäeval, et riik vastab ministri väljasaatmisele karmimal võimalikul viisil.

Holland on üks mitmest Euroopa Liidu riigist, mis on viimastel nädalatel julgeolekukaalutlustel keelanud Türgi poliitikutel aprillikuise põhiseadusreferendumiga seonduvatel üritustel osaleda.

Tuhatkond türklast avaldas eile õhtupoolikul Rotterdamis Hollandi valitsuse otsuse vastu meelt. Märulipolitseil tuli kasutada veekahurit, et rahvahulk laiali ajada.