Ankara peatas kõrgetasemelised diplomaatilised suhted pärast seda, kui Hollandi võimud ei lubanud Türgi ministritel kõnelda kohalike türklaste rahvakogunemistel, vahendab Reuters.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ja laienemisvolinik Johannes Hahn tegid esmaspäeval ühisavalduse, milles kutsusid Türgit üles hoiduma liialdatud avaldustest, et vältida tüli edasist ägenemist.

„EL-i kolleegid järgivad demokraatlikke väärtusi ning põhiõigusi ja -vabadusi valikuliselt,“ teatas Türgi välisministeerium oma avalduses. „EL-i jaoks on väga tõsine asi peituda liikmesriikide solidaarsuse taha ja seista Hollandi kõrval, kes on selgelt rikkunud inimõigusi ja Euroopa väärtusi.“

Türgi välisministeeriumi teatel sisaldas Mogherini ja Hahni avaldus ebatäpseid hinnanguid.

„Tuleb aru saada, et EL-i avaldus… aitab tegelikult põhjustada sellist äärmuslust nagu võõraviha ja Türgi-vastased meeleolud,“ teatas Türgi välisministeerium.

Türgi sanktsioonid sisaldavad endas Hollandi suursaadiku väljasaatmist ja Hollandi diplomaatiliste lendude keelamist. Majanduslikke meetmeid ja reisipiiranguid tavakodanikele ei näi sanktsioonid sisaldavat.