Türgi kutsus kohtumise kokku NATO alusleppe artikli 4 alusel, mis võimaldab igal liikmesriigil konsulteerida kogu alliansiga, kui ta tunneb, et tema julgeolek on ohus, vahendab Wall Street Journal.

Pärast kohtumist tegi NATO avalduse, milles mõistetakse Türgi-vastased rünnakud hukka ning lisatakse, et terrorism on probleem, millega rahvusvaheline kogukond peab üheskoos võitlema.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg mainis nii enne kui ka pärast kohtumist korduvalt, et allianss seisab Türgi kõrval, ning tõrjus küsimused liitlaste erimeelsuste kohta Ankara tegevuse osas.

„Kõik liitlased on Türgiga solidaarsed, me mõistame terrorirünnakud karmilt hukka,“ ütles Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul ei palunud Türgi alliansilt mingit täiendavat sõjalist kohalolekut. „Türgi on vankumatu liitlane,“ ütles Stoltenberg. „Türgil on väga võimekad relvajõud.“

Vaatamata ametliku taotluse puudumisele valmistab Türgi analüütikute sõnul pinda ette abi palumiseks tulevikus, potentsiaalselt täiendavate Patriot rakettide patareide, logistilise toetuse või luureandmete analüütikute näol.

Stoltenberg ütles veel, et NATO ei hakka osalema puhvertsooni moodustamises Süürias. Selle kohta käivad Stoltenbergi sõnul kahepoolsed läbirääkimised Türgi ja USA vahel. Stoltenberg tervitas Türgi tugevamaid jõupingutusi Islamiriigiga võitlemisel.