Pinged kahe riigi vahel on kasvanud alates Venemaa otsusest Süüria konflikti oma vägedega sekkuda, ning eskaleerusid esmaspäeval, mil Venemaa sõjalennuk rikkus Türgi õhuruumi, lennates üle Yayladagi linna.

Kaks riiki on Süüria küsimuses erimeelel. Kui Moskva tahab säilitada võimul Bashar al-Assadit, nähes teda kui üht oma olulist liitlast, siis Ankara soovib al-Assadi võimult kukutamist.

Türgi peaminister Ahmet Davutoglu sõnas õhupiiri rikkumise järel, et riik kaitseb oma piiri ükskõik kelle eest ja ükskõik millal, tarvitades vajadusel ka jõudu.

Türgi välisministeerium hoiatas kohtumisel Venemaa suursaadikuga Moskvat, et kui midagi taolist peaks korduma, siis tagajärgede eest vastutab Venemaa.

On siiski üsna ebatõenäoline, samas mitte võimatu, et Venemaa ja Türgi lennukite vahel puhkeb õhus tulevahetus või üks lennukitest tulistatakse õhutõrjeraketiga alla.

Olukorra eskaleerumisoht on aga suur. Türgi ametisolev riigipea Recep Tayyip Erdogan pistab peagi rinda presidendivalimistel ning ei saa paista nõrgana. Samal ajal ei taha võimaliku intsidendi korral nägu kaotada ka Vladimir Putin.

NATO võidakse juhtunu korral konflikti kiskuda aga artikli 5 või 6 alusel.