Sinaloa kartelli juhtimisel Guzmáni partner olnud Ismael „El Mayo” Zambada vend Jesús Zambada andis oma kõige dramaatilisema tunnistuse pärast kolm päeva tunnistajapingis istumist, kui kirjeldas Guzmáni osalemist mitmetes mõrvades, vahendab Reuters.

61-aastane Guzmán anti USA-le välja 2017. jaanuaris ning teda süüdistatakse tohutu ulatusega kokaiini, heroiini, metamfetamiini ja marihuaana salakaubaveo juhtimises. Tema protsess toimub Brooklyni föderaalkohtus ja teda süüdistatakse 17 kuriteoepisoodis. Süüdimõistmise korral ootab Guzmáni eluaegne vanglakaristus.

Zambada rääkis, et Guzmán andis käsu rivaalitseva Juárezi kartelli liikme ja selle juhi venna Rodolfo Carrillo tapmiseks pärast seda, kui viimane keeldus temaga kohtumisel kätlemast. Zambada sõnul tekitas see tapmine 2004. aastal kahe kartelli vahelise sõja.

Veel üks ohver oli Zambada sõnul korrumpeerunud politseinik hüüdnimega Rafita, kes töötas konkurendi Arturo Beltrán Leyva heaks. El Mayo ja Guzmáni palgamõrvarid tapsid Rafita, olles ta majast välja meelitanud, teeseldes, et sõitsid ta väikesele pojale autoga otsa.

Ristküsitlusel ründas üks Guzmáni advokaate Zambada usaldusväärsust, tuues esile erinevused tema kohtus antud tunnistuste ja algselt prokuratuurile antud ütluste vahel.

Zambada tunnistas Guzmáni advokaadi William Purpura ristküsitlusel, et mõningad tema tunnistused võivad olla muutunud, kuid ta kinnitas, et kohtus öeldu on tõsi.

Zambada rääkis, et Guzmán oli üks investoritest 20 tonni kokaiini, mille võttis vahelt USA rannikuvalve, kui see 2006. aastal Panamast lahkus. Purpurale tunnistas Zambada, et ta ei pruukinud mainida Guzmáni investorina varasemates ütlustes USA võimudele.

Zambada oli tunnistas ka, et aitas organiseerida helikopterit, et päästa Guzmán tabamisest pärast tema põgenemist 2001. aastal Mehhiko vanglast. Ristküsitlusel tunnistas Zambada, et ta ei pruukinud mainida helikopterit, kui ta seda põgenemist võimudele esimest korda kirjeldas, kuid kinnitas, et see lugu vastab tõele.

Zambada vahistati 2008. aastal ja anti USA-le välja 2012. aastal.

Guzmán oli kuni vahistamiseni 2016. aasta jaanuaris üks maailma tagaotsitumaid inimesi.