Tuleohtliku gaasi leke avastati nädalavahetusel Elgini platvormil, mille omanik on Prantsuse firma Total S.A. Esmaspäeval evakueeriti sellelt platvormilt kõik 238 töötajat. Lekkekoha ümber moodustati turvatsoon, millesse on laevadel ja õhusõidukitel keelatud siseneda, teatab Associated Press.

„Gaas on tuleohtlik, kuid platvormi elektrivarustus lülitati välja, et vähendada süttimisohtu miinimumini, aga selgelt on olemas oht,“ ütles Totali tervishoiu, ohutuse ja keskkonnakaitse juht David Hainsworth BBC raadiole. „Me oleme mitmeid riskifaktoreid kõrvaldanud, aga alati on olemas võimalus, see on väike, aga ära iial ütle iial.“

Esmaspäevaselt vaatluslennult märgati platvormi ümber laiku, mille on arvatavasti tekitanud gaasi kondenseerumine. Teisipäeval tehti uusi vaatluslende.

Gaasi kondensaat on kergem kütus kui toornafta, kuid leke võib ikkagi olla ohtlik. Üks Suurbritannia suuremaid naftakatastroofe, Piper Alpha platvormi plahvatus 1988. aastal, milles hukkus 167 inimest, oli gaasikondensaadi suure lekke tagajärg. Gaasikondensaadi laik merel on samas keskkonnale tavaliselt vähem ohtlik kui toornafta, sest aurustub kiiresti ja ei kleepu loomadele ja lindudele külge.

Royal Dutch Shelli PLC tütarettevõte Shell U.K. evakueeris Noble Hans Deuli platvormilt teisipäeval 35 töötajat. Esmaspäeval oli samast ära viidud 33 töötajat. Shearwateri platvormilt evakueeriti esmaspäeval 52 töötajat.