Trump tõdes, et ohvriterohketel koolitulistamistel ei paista tulevat lõppu. „Meie maal on probleem ja seda juba liiga pikka aega,“ tõdes ta. „Minu administratsiooni eesmärk on teha kõik, mis on meie võimuses, et kaitsta meie õpilasi, turvata meie koole ja hoida relvad eemal neist, kes ohustavad nendega ennast ja teisi.“

Juba kuid tagasi, pärast Florida ohvriterohket koolitulistamist, mil hukkus 17 inimest, lubas Trump asuda tegutsema, et tagada koolide turvalisus ja karmistada relvaseadusi.

Toona ütles ta, et kaalub karmimate kontrollmeetmete karmistamist relvade ostmisel ja minimaalea kehtestamist automaatrelade ostmisel. USA relvalobi eesotsas võimsa rahvusliku relvakandjate ühinguga (NRA) on aga vastu igasugustele piirangutele, serveerides nende võimalikku kehtestamist kui põhiseadusliku teise paragrahvi ehk relvakandmisõigusega vastuollu minekut, hirmutades ameeriklasi nende relvade peatse äravõtmisega.

Hirmutamistaktika töötab: relvade müük ja relvatootjate kasum pöördub üldjuhul pärast igale suuremale koolitulistamisele järgnevat debatti relvaseaduste, ennekõike automaatrelvade lihtsa kättesaadavuse üle,
tõusule.

Võimas relvalobi rahastab hoogsalt ka poliitikute, ennekõike valitsevate vabariiklaste, valimiskampaaniat, tagades sel moel seadusandjate seas vajaliku vastuseisu relvaseaduspiirangute kehtestamisele, hoolimata sellest, et avalik arvamus, ka vabariiklastest valijate seas, räägib juba pikka aega valdava enamuse toetusest relvaseaduste karmistamisele.

Tasub tähelepanu juhtida, et ka vabariiklasest Trump ise kuulub NRAsse ja naudib relvakandjate suurt toetust. On see ka üks põhjustest, miks ta pärast veebruarikuist tulistamist tuli lagedale ettepanekuga hakata karmimate relvapiirangute asemel hoopis õpetajatele relvi jagama, et neil oleks võimalik ennast ja oma õpilasi tulistajate eest kaitsta.

Avalik kampaania relvaseaduste karmistamisele sai aga hoogu juurde, mistõttu president Trump pakkus vahepeal ka ühe võimalusena potentsiaalselt ohtlikelt inimestelt relvakandmisõiguse äravõtmist.

Mõte jäi aga mõtteks ja president jättis teema pärast avaliku debati vaibumist sinna paika, soovimata nõuda tegevust Kongressilt, mille enamusel on veel vähem tahet midagi ette võtta.

Oma Twitteri kontol lubas president Trump reedel tulistamisohvritele ja nende lähedastele, et ta on nendega „sel traagilisel tunnil“ ja ta on nendega „igavesti“.