Põhiliselt on selle põhjuseks mure kodumaale jäänud sugulaste pärast või rahulolematus kohaliku kliimaga, vahendab YLE Uutiset.

Kaks kolmandikku mullu Soome saabunud 32 000 põgenikust on Iraagi mehed, kellel oli saabudes kohalikust elust teine arusaam. Kuna kümned põgenikud on murega ka Soome võimude poole pöördunud, on riik otsustanud järgmisest nädalast alustada tšarterlende Iraagi pealinna Bagdadi, et inimesed kodumaale toimetada.

Ametnike sõnul on suisa 4100 põgenikku loobunud asüüli taotlemast ja üsna tõenäoliselt see number kasvab lähimatel nädalatel veelgi.

„Mu pisipoeg on haige, ma pean kodumaale tagasi pääsema,“ ütles Alsaedi Hussein, ostes lennupileti Bagdadisse väikesest reisiagentuurist, mida juhib Somaalia päritolu Muhiadin Hassan. Hassani sõnul on viimastel kuudel iga päev avaldanud soovi Iraaki lennata hinnanguliselt kuni 20 inimest.

„Mõned kurdavad asüülitaotlusprotsessi pikkuse üle või saabusid siia teiste eeldustega,“ rääkis Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) Soome programmi ametnik Tobias van Treeck.

80 protsenti tänavu lahkunutest on Iraagi päritolu.