Aktsioonid, mis vältavad juba neljapäevast saadik, mil kohtuotsus meeste suhtes langetati, pani Mariano Rajoy konservatiivset valitsust lubama kaaluda seksuaalkuritegude eest mõistetavate karistuste ja seadusandluse muutmist, vahendab uudistekanal The Local.

Ainuüksi laupäevasest Pamplona meeleavaldusest võttis osa orienteeruvalt 35 000 inimest, avaldades rahulolematust, et viis meest mõisteti süüdi seksuaalse vägivalla, mitte vägistamise eest.

20ndates eluaastates viis meest mõisteti neljapäeval noore neiu grupiviisilises vägistamises õigeks ja mõisteti üheksaks aastaks trellide taha hoopis leebema kuriteo, seksuaalse ärakasutamise eest.

Pamplona

Avalikkust ärritas kohtuotsus ennekõike sellepärast, kui julmalt naine tunamullu 7. juulil vägistati. Jõhker rünnak leidis aset Pamplona kortermaja ukse ees, vahetult pärast iga-aastaselt linna kaitsepühaku San Fermíni auks peetava (pullijooksu) festivali algust.

18-aastase koolitüdruku grupiviisilise vägistamise filmisid mehed oma nutitelefonidega üles, jagades seda hiljem uhkusega interneti teel, visates julma teo üle ka sõpradega nalja.

Avalik petitsioon, millega kutsuti üles tagandama kohtunikke, kes olid vastuolulise kohtuotsuse taga, sai pelgalt mõne päevaga enam kui miljon allkirja. Ajakirjandus kajastas šokeerivat kaasust oma esikülgedel suurte pealkirjadega ja ka katoliku kiriku nunnad võtsid sõna kohtuotsuse vastu.

Kohus põhjendas oma otsust sellega, et seadusandlus nõuab vägistamise puhul tõestamist, et ohvri vastu tarvitati vägivalda, mida antud juhul ei suudetud tõestada. Ka Eesti seadusandlus sätestab sarnaselt Hispaania omaga vägistamise kui „inimese tahte vastaselt temaga suguühendusse astumise vägivallaga või ära kasutades tema seisundit, milles ta ei olnud võimeline vastupanu osutama või toimunust aru saama“.

Pamplona

Hispaanias on juhtunu järel puhkenud valulik debatt selle üle, kui palju tuleb inimesel võidelda, et hakata vägistamisele vastu, riskimata sealjuures oma eluga, ja olles siiski raske seksuaalse rünnaku ohver, mille puhul ründajal ei oleks võimalik pääseda karistuseta, nentis oma juhtkirjas Hispaania suurim ajaleht El Pais.

Videolt, mis filmiti neiu vägistamise eel ja ajal, on näha, kuidas neiu tõugatakse vastu seina. Ta ei kõnele ega avalda oma ründajatele vastupanu, vaid seisab kangestunult, silmad kinni. Antud videost lähtus ka kohus oma otsuse tegemisel.

Hispaania riigiprokuratuur lubas otsuse edasi kaevata.