Allakirjutanute sõnul peaks rahvaesindajatel olema parlamendis vaba hääletuse võimalus enne, kui ükskõik milline riigi liider võtab vastu otsuse alustada ametlikku Euroopa Liidust lahkumise protseduuri, käivitades Lissaboni leppe artikli 50, vahendab Reuters.

„Meie õiguslik arvamus on, et referendum on nõuandev,“ teatasid juristid 9. juuli kuupäeva kandvas kirjas, millel on 1054 allkirja. „Me usume, et artikli 50 käivitamiseks peab kõigepealt olema esmane õigusakt.“

23. juunil toimunud referendumist võttis osa 72,2 protsenti hääleõiguslikest. 17,41 miljonit inimest ehk 51,9 protsenti hääletas Euroopa Liidust lahkumise ning 16,14 miljonit ehk 48,1 protsenti sinna jäämise poolt.

Kuigi oma tagasiastumisest teatanud Cameroni juhtivad järglaseks pürgijad on öelnud, et referendumi tulemus viiakse ellu, seisab valitsus silmitsi õiguslike väljakutsetega selle osas, kas lahkumisprotseduuri saab alustada ilma parlamendi heakskiiduta.

Inglismaa ja Wales hääletasid lahkumise poolt, Šotimaa, Põhja-Iirimaa ja Gibraltar jäämise poolt.

Brexiti-referendum tegi selgeks, et Ühendkuningriik ei ole ühtne rahvusriik, vaid lõhestunud rahvuste riik,“ ütles põhiseadusliku ja Euroopa Liidu õiguse ekspert Aidan O’Neill. „Kui Ühendkuningriik peaks selle hääletuse tulemuse üle elama, tuleb edasiliikumise kohta jõuda konsensusele. Täielikult informeeritud arutelud ja kaalumine meie parlamentides ja nende vahel on ainus tõeline põhiseaduslik viis selle saavutamiseks.“

Juristide kirjas öeldakse, et Briti valitsus peaks moodustama kuningliku komisjoni artikli 50 käivitamise kasude ja ohtude ülevaatamiseks.

„Parlamendihääletus ei tohiks toimuda enne, kui komisjon on raporteerinud,“ öeldakse kirjas.