Kreeka peaminister Alexis Tsipras teatas täna peale Ateenas toimunud kohtumist Austria valitsusjuhi Werner Faymanniga, et tema on valmis lõplikult igasugusest kokkuleppest laenuandjatega ära ütlema.

Tsipras väitis, et Kreeka poolt laenuandjatele tehtud ettepanekud täidavad tema meelest kõik vajalikud nõuded. Kuid laenuandjate poolt esitatavad tingimused pole Ateenale vastuvõetavad.

Tsiprase sõnul on ainukeseks võimaluseks see, kui kokkulepe laenuandjatega saaks selline, mille võiks heaks kiita Kreeka valitsus ja parlament. Kui seda aga ei tule, siis „võtame me vastutuse öelda „suur ei“ Kreeka jaoks katastroofiliste poliitikate jätkamisele“, rääkis Tsipras viidates tema poolt põlu alla pandud eelarvekärbete ja maksutõusude meetmetele.

Avaldusega andis Tsipras kõige selgemini mõista, et ta on valmis Kreeka põhimõtteliselt nii euroalast kui tõenäoliselt ka Euroopa Liidust välja viima.

Varem täna tegi poliitiliselt ranget neutraalne Kreeka keskpank üpris tavapäratu avalduse, millega hoiatas vasakäärmusliku Syrizab ja selle juhist Tsiprase kokkuleppe saavutamise vastase poliitika eest. „Kokkuleppele mittejõudmine tähendaks valusa tee algust, mis esialgu viib Kreeka maksejõuetuseni ja lõpuks Kreeka väljumiseni euroalalt ja tõenäoliselt ka Euroopa Liidust,“ teatas keskpank.